Sjecanje na nevine žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Minutom šutnje i polaganjem vijenaca na spomenik te ispred kosturnice u selu Kresini odana je pocast svim nevinim žrtvama nad kojima su njemacki vojnici 7. listopada 1943. pocinili svirepi zlocin. U popodnevnim satima tog su dana naoružani vojnici ušli u selo, rastrcali se po kucama i dvorištima, ubili sve koje su ondje zatekli te potom spalili selo. Od 98 žitelja stradalo ih je 57, uglavnom žena, staraca i djece. Najmlada žrtva bila je šestomjesecna Andelina Kresina, a 91-godišnjak Ivan Rovis najstariji nastradali.

Romano Božac, clan predsjedništva SABA-e Istarske županije, u nadahnutom je govoru naglasio da ni danas nije shvatljivo zašto su nastradali nevini stanovnici. Podsjetio je da je tog prvog tjedna u listopadu stradalo više sela na Žminjštini, a i sam Žminj je bio bombardiran. "Pojedini se dogadaji mogu oprostiti, ali ne i zaboraviti jer je to nacin da se oni nikada više ne ponove", zakljucio je Božac.

Tomo Ravnic, predsjednik istarske SABA-e, istaknuo je da ne treba poistovjetiti sve žrtve jer se one itekako razlikuju, a mještani sela Kresini su svakako dokaz tomu. Podsjetio je da je Istra u tom tjednu dala 2,5 tisuca žrtava, dok je više od šest tisuca odvezeno u koncentracijske logore. Naglasio je takoder da se ne smije dopustiti da se revidira prošlost, odnosno da je antifašisticka borba bila borba u kojoj se domaci narod branio od agresora.

Pred središnjim spomenikom prisutnima se obratio nacelnik Opcine Žminj Aldo Bancic, koji je naglasio da ce pronaci sredstva za podršku udrugama boraca te da ce i dalje održavati spomenike. Komemoraciju su prigodnim stihovima Zvane Crnje i Mate Balote uvelicali ucenici OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.


Podijeli: Facebook Twiter