Sjećanje na Matu Balotu, najvećeg rakljanskog sina

Učenici su zajedno s Balotinim nećacima položili vijence na njegov grob (snimila P. LUKEŽ)
Učenici su zajedno s Balotinim nećacima položili vijence na njegov grob (snimila P. LUKEŽ)

"Osluhni zavičaj - zove te pramaliće 2012." naziv je manifestacije kojom je danas u Raklju 12. put obilježena godišnjica rođenja Mije Mirkovića - Mate Balote, koji je na svijet došao na ovaj datum davne 1898. godine. Domaćini, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Krnice i KUD Mate Balota iz Raklja, ove su godine ugostili učenike OŠ Svetvinčenat, s kojima su priredili prigodne programe posvećene Baloti.

- Polazište nam je Balotino književno djelo, njegov umjetnički rad. Sustavno razvijamo kulturu učenika jer koliko im pružimo, toliko će oni kasnije vratiti. Zavičaj i zavičajnost je temelj rada jer u zavičaju počinje razvoj i u njega se uvijek vraćamo, rekla nam je ravnateljica "Nazora" Romana Percan.

Program je počeo polaganjem vijenca na Balotin grob, uz nastup KUD-a Mate Balota i Balotine stihove koje su kazivali Patrik Bolković i Karla Peruško. Grob su obišli i članovi Balotine obitelji, nećaci Đino Valle i Nada Visković. Učenici su u tradicionalnom hodočašću ulicama Raklja prošli stazama "Tijesne zemlje" i "Dragog kamena", a uspon do Svete Agnije prekinula je kiša pa su se daljnje aktivnosti održale u rakljanskom Društvenom domu i crkvi.

Budući da je ovogodišnja tema manifestacije sveta Agnija- mučenica i svetica, učenici krničke škole prvi su put izveli pjesmu "Sveta Agnija" Klaudije Racan. Učenici osmog razreda predstavili su pak lik Martine iz Balotine knjige "Tijesna zemlja". U sklopu manifestacije za učenike je bio organiziran i posjet Balotinoj rodnoj kući. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter