Sjecanje na legendu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Današnje obilježavanje prve godišnjice smrti boksacke legende Mate Parlova pocelo je polaganjem cvijeca na njegov grob na Gradskom groblju u Puli. Cvijece su položili gradonacelnik Pule Boris Miletic, predsjednik Saveza sportova grada Pule Milan Sead Soldatic i predsjednik Boksackog kluba Pula Pero Tadic.

"Vaš dolazak svjedoci o velicini Mate Parlova, o njegovom znacaju i o tragu koji je ostavio na ovim prostorima", kazao je, izmedu ostalog, Miletic obracajuci se skupu u kojem su, pored clanova obitelji, bila i velika boksacka imena poput Damira Škare, Tadije Kacara i ostalih boksaca kako iz Pule, tako i iz ostalih djelova bivše države.

Prigodni govor održali su još Dragan Vujkovic, izbornik mladih reprezentacija Srbije, i Blažo Bulic predsjednik Boksackog saveza Bosne i Hercegovine te Boksackog kluba Slavija. Ovaj potonji je izjavio da ce i u buducnosti jedna sportska dvorana u BiH dobiti ime Mate Parlova, kao što je i slucaj u Puli.

U ime domacina Pero Tadic je kazao da ce se u spomen na Matu u Puli održavati boksacki memorijalni turnir "koji ce biti najbolji u Europi".

Na prijemu kod gradonacelnika koji je potom uslijedio najcešca rijec koja se koristila u svim govorima bila je "legenda".

Mateta su se, osim Borisa Miletica, Drage Vujkovica i Pere Tadica, prisjetili proslavljeni boksaci Tadija Kacar iz Srbije i Damir Škaro iz Hrvatske.

I dok je Kacar govorio o velicini Parlova kao sportaša i kao covjeka na podrucju cijele države izražavajuci cudenje što nije proglašen najboljim sportašem Hrvatske u prošlom stoljecu, Škaro je primjetio da se nitko iz tjela državne vlasti kao i Boksackog saveza Hrvatske nije pojavio na ovom obilježavanju. Fax poruka predsjednika HBS-a, Mladena Kruljca koju je gradonacelnik procitao bilo je sve iz HBS-a.

"Godina dana u povijesti tritisucljetnog grada ne izgleda puno, ali je za Matinu obitelj, ali i za ovaj grad godina bez Parlova je bila najteža", kazao je prvi gradanin Pule.

Skup je u ime Boksackog saveza Bosne i Hercegovine pozdravio Said Colpa.


Podijeli: Facebook Twiter