Sjećanje na legendarnog komandanta Romana

Talijanski i pazinski antifašisti na grobu "komandanta Romana" (M. RIMANIĆ)
Talijanski i pazinski antifašisti na grobu "komandanta Romana" (M. RIMANIĆ)

Članovi antifašističke organizacije ANPI iz općine San Giorgio di Nogaro održali su u nedjelju komemoraciju na pazinskom groblju Moj mir nad grobom Gelinda Citossija, legendarnog zapovjednika talijanskih partizana. Pod nadimkom Comandante Romano, Citossi je vodio partizanske postrojbe Diavoli rossi poznate po brojnim akcijama u borbi protiv fašista i Nijemaca.

Uz predstavnike talijanskih i pazinskih antifašista komemoraciji je prisustvovala i zamjenica pazinskog gradonačelnika Mirjana Galant, koja je poručila da će Pazin uvijek cijeniti djela ljudi poput Gelinda Citossija koji su se borili za bolji život pokoljenja koja su dolazila poslije njih.

Partizanske postrojbe Diavoli rossi djelovale su na području Udina i bile su poznate po mnogim izuzetno smjelim akcijama. Gelindo Citossi ili Comandante Romano rođen je 1913. godine u mjestu Zellina kraj San Giorgia di Nogara, a nakon završetka rata 1945. sa skupinom suboraca emigrirao je u tadašnju Jugoslaviju kao zemlju u kojoj su pobijedili ideali za koje se borio. Ovdje je radio u poljoprivrednim zadrugama u Slavoniji, zatim u Čepiću, Brtonigli i Umagu, a od 1960. s obitelji živi u Pazinu, gdje je 1977. umro. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter