Sjećanje na istraživački rad Vesne Girardi Jurkić


 "Teško je sažeti stvaralaštvo dr. Vesne Girardi Jurkić, jer je ona toliko toga napravila, toliko je opširno njezino stvaralaštvo i djelovanje i toliko nas je zadužila da je nemoguće nabrojati gdje je sve djelovala", kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo na komemoraciji za ovu poznatu arheologiju i znanstvenicu u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula.

Komšo se osvrnuo na izvatke iz njezina bogatog stvaralaštva, od samih početaka karijere, najprije kao volonter i pripravnik u Arheološkom muzeju Istre, pa sve do čelne pozicije u ovoj ustanovi i brojnih arheoloških istraživanja koje je vodila.

- Pod njezinim je vodstvom Arheološki muzej Istre proglašen najboljom ustanovom u Hrvatskoj 1987. godine, a upravo je ona počela s organiziranjem tematskih izložbi, koje su iz godine u godinu postale sve brojnije. Vrlo je važan i obiman i njezin znanstveni rad, recenzije i ostali pisani dokumenti, kazao je Komšo. Dr. Robert Matijašić, rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, govorio je o svojoj dugogodišnjoj suradnji s tom znanstvenicom, te o njezinoj prebogatoj karijeri.

- Stalno je neumorno stvarala, i kao ravnateljica muzeja, i tijekom rada u Ministarstvu te u diplomaciji, uvelike je zaslužna za očuvanje ovdašnje kulturne baštine, te započela je sve velike i značajne projekte u muzeju, a pobrinula se i za kadrovsko jačanje muzeja, kazao je dr. Matijašić.

On je pročitao i izraze sućuti poznatog talijanskog arheologa Guida Rosade, s kojim je dr. Girardi Jurkić dugi niz godina surađivala.

Matijašić se prisjetio i brojnih njezinih arheoloških istraživanja, od Burla, Buzeštine, Pomera, Červara, pa sve do onih pulskih na području OTP banke na Forumu i današnje zgrade Policijske uprave istarske. Dožupanica Viviana Benussi kazala je da je bilo riječ o izuzetnoj ženi, punoj radnog elana i entuzijazma, neumornoj stvarateljici, a pročelnik za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić rekao je da će se rad dr. Girardi Jurkić i dalje spominjati. (V. BEGIĆ; snimio M. MIJOŠEK))


Podijeli: Facebook Twiter