Sjecanje na apsurdnu tragediju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije 65 godina na današnji dan mnoge su obitelji s Bujštine, istarskog priobalja i iz Trsta zavijene u crno zbog jedne od najvecih i najbesmislenijih tragedija koje su pogodile ove prostore. U svega nekoliko minuta more je progutalo 154 života ispred savudrijske obale, od kojih su tek njih 30-ak bili njemacki vojnici, a ostalo civili. Svi su bili putnici greškom iz zraka bombardiranog parobroda "San Marco".

Tog nesretnog 9. rujna 1944. linijski parobrod koji je vozio za Trst krenuo je prema Savudriji i Piranu. Na njemu je bilo 230 putnika i clanova posade. Blizu Rta Savudrija bombardirali su ga americki savezni avioni, da bi zatim ubijali i mitraljezima. Parobrod dužine 50 metara, koji se trenutacno pretvorio u veliku plamenu buktinju, postao je zajednicka grobnica za mnoge.

U znak sjecanja na taj tragicni dogadaj Grad Umag je prije 4 godine na ulazu u staru Savudriju postavio spomen-plocu u cast poginulim putnicima, gdje su danas kratku komemoraciju održali predstavnici gradske vlasti, na celu s gradonacelnikom Vilijem Bassaneseom, politickih stranaka, žitelji mjesta, župnik Marijan Milovan i rodbina poginulih.



"Nestale su citave obitelji, žene i djeca. Opis dogadaja toliko je okrutan, koliko i besmislen. Kraj Drugog svjetskog rata, iako je uslijedio tek za nepunu godinu, vec se nazirao. U to su vrijeme bili ucestali saveznicki zracni napadi na Rijeku, Pulu i Trst - zacrnili bi i nebo iznad našeg zavicaja, ali nitko nije slutio da ce se tog jutra more ispred Savudrije obojiti krvlju i nepovratno odnijeti tolike živote. Nedvojbeno je da su piloti pogriješili, greška je prošla nekažnjeno. Teško je oteti se dojmu da nisu primijetili da su putnici vecinom civili. 'San Marco' je smionošcu zapovjednika nasukan na obali u nadi da ce se preostali putnici spasili. Ocevici i preživjeli mogli su samo nijemo promatrati brod u plamenu. Nakon 65 godina okupili smo se da bismo se s dužnim pijetetom poklonili žrtvama i istrgnuli ih iz zaborava", rekao je na komemoraciji gradonacelnik, prije nego su se okupljeni otisnuli brodicom ispred Savudrije, gdje su vijence bacili u more.

Mnoga tijela nikad nisu pronadena. Americka zracna eskadrila nije mogla bombardirati luku jer je u Savudriji bila smještena njemacka protuavionska artiljerija. Kad joj nisu više bili na dometu, a brod je vec krenuo prema Trstu, potopili su "San Marco". Preživjelo je manje od stotinu putnika.


Podijeli: Facebook Twiter