Sjecanje na 27 obješenih domoljuba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnji dan, 8. travnja 1944. nacisti su u Pazinu objesili 27 domoljuba. U spomen na taj dogadaj predstavnici Udruge antifašistickih boraca i antifašista, umirovljenika i pazinski gradonacelnik Renato Krulcic položili su cvijece uz spomenik u Parku narodnog ustanka na cijim su stablima tog krvavog dna visjela tijela 13 domoljuba, dva su bila obješena na željeznickoj stanici i dva na Štranjgi zapadnom ulazu u grad.

Ovim su zlodjelom Nijemci i fašisti željeli zaplašiti narod ustrajan na pazinskim rujanskim odlukama za cije su se ostvarenje partizani vodili bitke u okolici, rekao je pred spomenikom Miljenko Bencic predsjednik UABA Pazina. Dodajuci kako su ovi ljudi, kao taoci, svoje živote mucki dali kao istinski Europljani i antifašisti, a ne kao odmetnici.

Suvremena je Europa utemeljena na antifašizmu i stoga ove žrtve predstavljaju svijetli primjer europske slobodoljubive tradicije. Umjesto da zastraše narod nacisti su ovime izazvali suprotan efekt, jer nakon tih krvavih dogadaja mnogi su pristupili partizanima i s puškom u ruci 1945. izvojevali konacnu slobodu.

Buduci da je 1. travnja 1944. na Ucki formirana, zapravo ponovo okupljana, 1. Istarska brigada "Vladimir Gortan" koja je vec 5. travnja izvela napad na Lupoglav u kojem je ubijeno 80 okupatorskih vojnika, 30 ranjeno i 15 zarobljeno, nije iskljuceno kako je pojacani teror, koji su nakon toga nacisti poceli provoditi po Istri zapravo bio odmazda za Lupoglav, smatra Bencic.

Zakljucivši kako je nakon svih tih dogadaja uslijedila najveca njemacka ofenziva s ciljem uništenja partizanskog pokreta u Istri. Ofenziva je okoncana u kolovozu 1944. pokazavši borbenu snagu partizanske vojske koja je iz ofenzive izašla kao pobjednik i proširila slobodno podrucje u Istri. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter