Sjećanje i zahvala glazbeniku i glazbenom pedagogu

S memorijalnog koncerta - nastupili su i članovi Muzičke akademije Pula
S memorijalnog koncerta - nastupili su i članovi Muzičke akademije Pula

Prigodnim koncertom i izložbom u grožnjanskoj Gradskoj galeriji Fonticus osvježena su sjećanja na glazbenika i glazbenog pedagoga Zlatka Međimorca (1947. - 2015.) koji je dao svoj značajan doprinos ukupnim kulturnim zbivanjima i ugledu Grada umjetnika.

Inicijator Glazbenog tečaja

Zlatko Međimorec je dugo bio vezan za Istru, posebno za Grožnjan. Kasnih sedamdesetih boravio je često u Rovinju, a na nagovor poznatog istarskog skladatelja Slavka Zlatića 1981. godine prelazi u Umag, gdje je kao ravnatelj i predavač 15 godina radio u Glazbenoj školi. U to vrijeme bio je i član Umjetničkog savjeta Muzičke omladine (sada Hrvatske glazbene mladeži) u Grožnjanu. Tako je počela njegova veza sa Grožnjanom i od prvog je dana nastojao da se u Grožnjanu osmisle događanja i u vrijeme zime. Tako je nastala ideja o održavanju glazbenog tečaja za mlade i njegovom upornošću od 2002. godine kroz Glazbeni tečaj, koju su ubrzo financijski počeli podržavati Općina i Zajednice Talijana, prošlo je stotinjak mladih polaznika, učeći svirati klavir, gitaru, kasnije harmoniku i druga glazbala. Od 2005. godine glazbeni život Grožnjana obogatio je organiziranjem Grožnjanskih susreta u sklopu su kojih gostovali mladi glazbenici iz gotovo svih glazbenih škola u Istri, te iz Zagreba, Rijeke, Gorskog kotara, Slovenskog primorja, te članovi Muzičke akademije iz Pule, a njegovi učenici odlazili u goste tamošnjim vršnjacima. Za svoje angažiranje dobio je 2007. godine Zahvalnicu Općine Grožnjan.

Mnogi polaznici Glazbenog tečaja, bivši i sadašnji, kao i predstavnici Muzičke akademije iz Pule, glazbenih škola iz Kopra i Umaga sudjelovali su na komemorativnom koncertu u čas tog vrsnog glazbenika i glazbenog pedagoga koji je iznenada preminuo u ljeto prošle godine, nekoliko dana nakon organiziranja završnog koncerta polaznika. Marljivo je bilježio njihove nastupe – bio je to 124. javni nastup mladih učenika. Mnogo toga o njemu su tijekom koncerta govorili njegov brat Krunoslav, koji su bavi slikarstvom, bivši i sadašnji načelnici Općine Grožnjan Rino Duniš i Claudio Stocovaz, te predsjednik Zajednice Talijana Mauro Gorjan.

Dokumentarni materijal

Sjećanje na akademskog glazbenika Zlatka Međimorca nastavljeno je u galeriji Fonticus gdje je postavljena izložba fotografija, priznanja i druge dokumentacije koja svjedoči o njegovom životnom i radnom stvaralačkom putu. Nije se hvalio svojim uspjesima, ali je potrebno reći da je 1974. godine završio studij violine u Zagrebu, a već godinu dana ranije s kolegom Vjekoslavom Šutejom osnovao je poznati Zagrebački komorni orkestar. Svirao je u Zagrebačkoj filharmoniji i drugim orkestrima, bio je zaljubljen u glazbu, dopisivao se sa svjetskim glazbenicima, poput slavnog Zubina Mehte i drugih.

Zlatkov brat Krunoslav je za ovu prigodu ustupio nešto dokumentarnog materijala i nekoliko svojih slikarskih radova koji bilježe trenutke iz Zlatkova života. Dio tog materijala, fotografija s njegovih javnih nastupa i drugih dokumenata naći će se u memorijalnoj vitrini u Zajednici Talijana Grožnjan, kao trajno sjećanje na glazbenika koji je obogatio ukupan umjetnički život Grožnjana. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter