Sjećanja starog Austrijanca: Brijuni - izgubljeni raj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Brijunima će se ovoga ljeta dogoditi prva kulturno-povijesna izletnička priredba koju je osmislila Javna ustanova Nacionalni park Brijuni ne bi li upotpunila svoju turističku ponudu. Predstava, čiji bi koncept trebao biti nalik na medulinski projekt "Crispo" i ostale programe Istra inspirita, temelji se na literarnim djelima "Iz sjećanja starog Austrijanca", "Brijuni - Izgubljeni raj" Marije Lenz Guttenberg, supruge uvaženog otočnog liječnika Otta Lenza iz doba Austro-Ugarske Monarhije.

Kulturno-povijesno scenski događaj podijeljen je na osam činova, a okosnica priče je dolazak austrijskog industrijalca Paula Kupelwiesera na brijunsko otočje, koji je označio prekretnicu za daljnji razvoj Brijuna. Predanim radom, uz mnogo truda, Kupelwieser je uspio zapušteno i malarično otočje pretvoriti u poznato lječilište i elitno turističko odredište.

- Uprizorenje započinje ključnim događajem - prvim dolaskom Paula Kupelwiesera na otok, 2. kolovoza 1893. godine, obuhvaća najznačajnije momente, poduhvate i osobe; kupnju brijunskog otočja, oslobađanje od malarije, krajobrazno uređenje, arheološka istraživanja, gradnju hotelskog kompleksa te kulturni i mondeni život otočja.

Vraćamo se u prošlost šetnjom atraktivnim brijunskim lokacijama u pratnji samog vlasnika otočja, Paula Kupelwiesera. Putem susrećemo niz znamenitih ličnosti (nobelovca dr. Roberta Kocha, šumara Alojza Čufara, arheologa Antona Gnirsa, prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i sl.) koji nam na zanimljiv način dočaravaju tadašnji život na Brijunima. Šetnja završava plesnom zabavom uz glazbu iz toga vremena, degustacijom i projekcijom filma snimljenog 30-ih godina prošlog stoljeća da bi se upotpunio cjelokupni doživljaj, ispričala nam je viša stručna savjetnica za odnose s javnošću NP-a Brijuni Vesna Danko Klunić.

Napominje da će ulaznica uključivati prijevoz brodom iz Fažane na Veliki Brijun i natrag, kulturni doživljaj, povijesnu interpretaciju te predstavljanje prirodnih ljepota i autentičnost lokacije kroz predstavu i degustaciju poznatih brijunskih slastica prema čuvanim starim recepturama uz pića i koktele, prema običajima i modi s početka 20. stoljeća. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter