Sjeca završila osakacenjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je uobicajena sjeca vegetacije uz cestu od Limskog kanala prema Vrsaru u kolovozu završila po mnogima ocajnim prizorom osakacenog drveca, bilo je to više no što je šampion turisticke uredenosti mogao podnijeti. Tema je završila na turistickom, prošlog tjedna i na Opcinskom vijecu, gdje je zahvat okarakteriziran kao estetsko-ekološki šamar, cak i ako se dogodio izvan samog gradica, ovogodišnjeg osvajaca broncanog Plavog cvijeta za uredenost turistickog mjesta do 10 tisuca stanovnika. Cule su se oštre kritike na racun Županijske uprave za ceste, koja održava spomenutu prometnicu i koridor.

- Uz sav napor ljudi i poduzeca da mjesto bude ljepše, dogodio se ovakav incident za koji nemam rijeci. Okoliš je najblaže receno naružen, kao da nas namjerno žele nagrditi, rekao je Franko Štifanic, nacelnik Opcine, te dodao da je propust županijske ustanove bio i više od estetskog nemara. Posjeceno granje samljeveno je tek nakon opcinskog poziva protupožarnoj inspekciji da je ostavljeno uz cestu, gdje je danima predstavljalo opasnost od požara.

- Nakon prolaska stroja prizor je bio zastrašujuci. Uputit cemo protest, jer održavanje cesta na takav nacin smatramo i ružnim i ekološki neprihvatljivim, navodi direktorica Turistickog ureda Natalija Vugrinec.

Biserka Griparic iz Županijske uprave za ceste odgovara pak da je održavanje koridora zakonska obaveza ŽUC-a i da se, što god netko mislio o tome, ne može izvesti bez stanovite štete za okoliš. Napominje da je raslinje ocišceno sukladno propisima - po 4,5 metara u visinu i metar u širinu, što je nemoguce bez mlatilice i prikljucnih škara.

- Naravno da ce drvece biti okljaštreno, narocito u vrijeme vegetacije. Ni mi nismo sretni zbog toga, no granje je ometalo prolaz autobusima i kamperima. Prometnica je sada mnogo preglednija i sigurnija. Upravo nas je lokalna samouprava ranije upozorila da treba ocistiti koridor. Nismo to prije ucinili jer nije bilo novca. Zahvat nas je i skupo koštao, jer to nije jeftin posao. Ako netko zna drukciji nacin održavanja koridora, neka ga nade i - plati, rekla je u telefonskom razgovoru Griparic.

 


Podijeli: Facebook Twiter