Sjajni kragujevački orkestar i španjolski solist

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Sjajan završni nastup pobjedničkog kragujevačkog harmonikaškog orkestra harmonika Muzičke škole "Dr Miloje Milojević", koji je nadahnuto, uigrano i razigrano, pod ravnanjem Bojana Špice i pred punom velikom dvoranom pulskog Doma hrvatskih branitelja izveo stavke iz suite "Gogol" A.  Schnittkea; strastvena izvedba najbolje ocijenjenog koncertiste, Španjolca Andera Tellerie koji se predstavio skladbom Seppa Häapamakija "Power", zatim dojmljiva izvedba Panitskijevih "Variations on two Russian folk strings" iznimno talentiranog  11-godišnjeg  švedskog soliste Leonida Muravjova, koji je drugu godinu za redom osvojio Kup Grada Pule za najbolji nastup u najmlađim kategorijama, te profinjena izvedba Piazzolline kompozicije "Ballet Tango" pobjedničkog internacionalnog komornog orkestra Tessares - Accordion Quartet, u čijoj je postavi Manolis Stagakis iz Grčke, Biljana Vitanović iz Hrvatske, Bin Guo iz Kine i Nemanja Lukić iz Srbije, obilježili su preksinoćnje svečano zatvaranje 39. Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli.
 
Tom su prilikom predstavnici Grada Pule i organizatora Susreta, OKUD-a "Istra", dodijelili najboljim solistima i komornom sastavu pokale i novčane nagrade, dok je dirigentu pobjedničkog orkestra iz Kragujevca, uz novčanu nagradu od 1.500 eura, uručen pokal u trajno vlasništvo te veliki prijelazni pokal - Kup Grada Pule. Za najbolju, pak, izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja unutar svih solističkih kategorija, Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je novčanu nagradu od 400 eura 18-godišnjem pulskom harmonikašu Noelu Dožić, učeniku 3. razreda Srednje glazbene škole "Ivana Matetića Ronjgova", u klasi prof. Orhide Antunović. Noel je potom izveo skladbu Massima Brajkovića "Kontrasti".
 
Na četverodnevnom međunarodnom natjecanju sudjelovalo je više od 600 mladih harmonikaša, pedagoga, dirigenata, koncertista i skladatelja iz 20-ak europskih zemalja, a jedna od najznačajnijih manifestacija koja se u Puli održava pod 1964. godine, završila je rođendanskom tortom u obliku harmonike, s pet svijeća za pet desetljeća afirmacije harmonike kao instrumenta klasične glazbe.
 
Dva sata uoči prekjučerašnje svečanosti zatvaranja, tada u još popunjenijoj velikoj dvorani Doma HB-a, u atmosferi iščekivanja i silnih ovacija prilikom proglašenja pobjednika, objavljena su imena najbolje ocijenjenih starijih solista, komornih sastava i orkestara. Pored već spomenutih, najbolji solist u kategoriji do 19 godina je Milan Malinović iz Srbije; a u kategoriji do 17 godina Dejan Škundrić, također iz Srbije, iz Novog Sada. Pobjednički harmonikaški orkestar s članovima mlađim od 19 godina je Gradski harmonikaški orkestar "HKUD-a Dinara" iz Livna, dok je zagrebački orkestar "Elly Bašić" najbolji u kategoriji do 15 godina. (Zoran ANGELESKI)
 

Podijeli: Facebook Twiter