Sjajna izvedba Ozrena Grabarića

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Iznimno brojna publika, koja je tražila stolicu više prisustvovala je premijeri nove predstave Kazališta Ulysses "Dnevnik jednog luđaka" koja je izvedena u srijedu navečer u dvorištu Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu.

U trajanju od sat vremena na engleskom i dijelom na španjolskom jeziku uz hrvatske titlove te kroz glazbu, video i dramsku izvedbu jedini protagonist Ozren Grabarić pokazao je sjajnu glumu i scenski nastup izvodeći ovo Gogoljevo djelo koje je u biti jedan od najranijih prikaza shizofrenije, nastao još puno prije negoli je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini.

Autor glazbe, scenografije i redatelj je Marjan Nećak, a za video je zaslužan Marin Lukanović. Produkciju potpisuje nezavisni Moving Music Theatre (MMT) iz Bitole, čiji je umjetnički direktor Marjan Nećak.

Grabarić vrlo dobro utjelovljuje Gogoljeva protagonista, istražujući izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog, a ovo prilično složeno Gogoljevo djelo iščitao je vrlo strastveno, pokazavši brojnoj publici da smo svi mi u biti na neki način u sukobu sa stvarnošću.

To jest i svojevrsna borba s vjetrenjačama, a Grabarić je svojom izvedbom pokazao aktualnost Gogoljeva djela u borbama malih ljudi, u njihovim svakodnevnim nastojanjima, htjenjima i mislima. Ova tema je univerzalna, jer borba čovjeka sa samim sobom, s unutarnjim i vanjskim vjetrenjačama, nesretne ljubavi, nemogućnost ostvarivanja međuljudskih odnosa u svim kontekstima su i danas aktualne činjenice, koliko god društvo bilo naprednije i emancipiranije, i koliko god mali čovjek bio osvješteniji i dobro informiran o svemu.

Publika je vrlo dobro ispratila protagonista ovoga djela, prepoznavši njegov veliki trud i energiju uloženu u jednosatnom trajanju ovog komornog spektakla. Kao što je bilo vidljivo tijekom preksinoćnje izvedbe, jezici nisu predstavljali nikakvu barijeru, te alternacija engleskog i španjolskog jezika stvorile su zanimljivi dramaturški spoj.

Recimo i to da je prije točno tri godine Kazalište Ulysses ugostilo ovaj isti naslov, odnosno glumca berlinskog Deutsches Theatera Samuela Finzija, koji je uprizorio ovu monodramu N. V. Gogolja.

Moving Music Theatre (MMT) stvara suvremenu glazbu za kazalište, suvremene opere i ples, a sa sjedištem u Makedoniji izvodi svoje produkcije na festivalima i gostovanjima diljem svijeta. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter