Sjajan jazz u izvedbi Pee Wee Ellis Assemblyja

Pee Wee Ellis Assembly (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Pee Wee Ellis Assembly (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Datumski kasnije nego uobičajeno, Pučko otvoreno učilište bilo je organizator i domaćin sve atraktivnije glazbene manifestacije "Rovinj spring jazz". No, kada se ukaže prigoda da ugostiš Pee Wee Ellisa, čovjeka koji je definirao okvire suvremenog funka, pomicanje od uobičajenog najmanje je što se može učiniti. I vrijedilo je.

Na poziv Pee Weea, osim uživanja u glazbi, publika je zaplesala. Ples i ritam u slučaju ovog maštovitog glazbenika, ujedno i vrlo poznatog po suradnji s legendarnim Jamesom Brownom, prirodan je. Jer, Pee Wee djeluje u raznim žanrovima, koje nerijetko i spaja. Ipak,  njegov je stil najčešće blizak suvremenom funku s utjecajima jazza, bluesa i soula.

Osim po suradnji s Brownom, Pee Wee Ellis surađivao je i s drugim slavnim glazbenicima među kojima su i Van Morrison, George Benson, Ron Carter i drugi. Ujedno, Ellis vodi i vlastite sastave s kojima objavljuje albume i nastupa diljem svijeta. Sjajan je jazz glazbenik koji je najvažniju naobrazbu na tom području stekao pod tutorstvom Sonnyja Rollinsa. U tom kontekstu snimio je i album "Twelve And More Blues", koji je New York Times proglasio jednom od najboljih jazz ploča 1993.godine. Tu je zatim i album "Sepia Tonality", s poznatim jazz bubnjarem Gradyjem Tateom, nastao samo godinu dana kasnije a na kojem je, kao i na prethodnom, uvrstio izvedbe niza jazz standarda. Osim toga, Pee Wee Ellis je i maštovit skladatelj, najpoznatiji po skladbi "The Chicken" koju je proslavio kultni basist Jaco Pastorius, a koju je na zadovoljstvo publike i odsvirao.

Uz saksofonistu Pee Wee Ellisa, publika je uživala u glazbenim bravurama ostalih članova ansambla - Christiana Capiozza za bubnjevima, Laurencea Cottle za bas gitarom, Tonyja Remyja za gitarom, te odličnog klavijaturista Garetha Williamsa. Svi oni oduševljavali su izvedbama mnogih poznatih skladbi  od "New Moon", "Blue Bell Pepper" preko  "Cold Sweet", "Blues a la LS", "Caravan" i drugima. Tijekom izvedbe klasika "Isn't She Lovely"- simpatični Australac do mene dobacio je kolegama "Yes, He is!!!"

Trodnevni "Rovinj Spring jazz", nakon nastupa  "Atma Mundi Ensemblea" i promocije albuma "The road to Skitacha", završava u petak u društvu s prvom damom hrvatske jazz scene Zdenkom Kovačiček i Green Haus Blues Banda. Početak koncerta je u 21 sat u Multimedijalnom centru. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter