Sjaj talijanskog baroka na izložbi u Budimpešti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muzej lijepih umjetnosti u Budimpešti organizirao je ove jeseni ambicioznu izložbu koja slavi talijansko slikarstvo 17. i 18. stoljeća, a donosi impresivnih 140 djela stotinu velikih talijanskih majstora baroka i rokokoa.

Tri godine nakon velike izložbe posvećene talijanskoj renesansi koja je privukla više od 230 tisuća posjetitelja, izložba pod nazivom "Od Caravaggia do Canaletta - sjaj talijanskog slikarstva baroka i rokokoa" u tome muzeju novi je veliki projekt koji je okupio čak devet Caravaggiovih remekdjela, piše britanski The Telegraph.

Izložba prati dvotračni uspon postrenesansnog naturalizma Caravaggia i njegovih sljedbenika, koji je svoj skandalozan vrhunac doživio već 1593. sa slikom "Dječak s košarom voća", na posudbi iz rimske Galerije Borghese, te formalnog klasicizma Annibalea Carraccija i Guida Renija.

Riječ je o razdoblju u talijanskoj umjetnosti manje poznatom po svojim tematskim i stilskim preokupacijama od onoga umjetničkih škola Nizozemske i Španjolske, pa je tako izložba donijela neočekivanu svježinu pristupa, piše The Telegraph.

Podijeljena je na osam cjelina i predstavlja vodeće stilove, istaknute umjetnike, te fascinantno bogatstvo žanrova, tehnika i tema talijanskog slikarstva toga razdoblja, počevši od Caravaggia, čije su aktivnosti u Rimu izazvale radikalne promjene u slikarstvu, pa sve do razvoja rokokoa i klasicizma.

Impresivnih 140 djela stotinu velikih talijanskih majstora za tu je priliku posuđeno iz 62 zbirke iz 11 zemalja svijeta, od čega su mnoga stigla iz madridskog Prada, firentinskog Ufficija i pariškog Louvrea, te Londona, Washingtona i Beča.

Na izložbi, koja ostaje otvorena do 16. veljače 2014., Caravaggiova su djela raspoređena na različitim mjestima u galerijama Muzeja smještenog na impozantnom peštanskom Trgu Heroja, a među njima je i slavna "Ecce Homo" (1605.), proglašena "djelom genija koje ostavlja bez daha". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter