Sj. Koreji manjkat će 340.000 tona žitarica u 2014.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernoj Koreji će u ovoj godini vjerojatno manjkati 340 tisuća tona žitarica, što će značiti da ju čeka još jedna godina nestašice hrane, pokazalo je izvješće objavljeno u nedjelju. U izvješću koje je podneseno Korejskom institutu za razvoj procjenjuje se da će Pjongjangu u ovoj godini biti potrebno oko 5,37 milijuna tona žitarica.

Procjena se temelji na pretpostavkama da broj stanovnika u toj komunističkoj zemlji iznosi 24,8 milijuna i da svaka osoba konzumira godišnje prosječno 175 kilograma žitarica.

Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetski program za hranu, čiji su predstavnici posjetili Sjevernu Koreju krajem rujna kako bi ispitali kolika je proizvodnja hrane, procijenili su da će proizvodnja žitarica u toj komunističkoj zemlji u ovoj godini iznositi 5,03 milijuna tona.

"Dok Sjeverna Koreja može pokriti manjak od 300.000 tona uvozom, za preostalih 40 tisuća tona morat će se osloniti na međunarodnu pomoć ", navodi se u izvješću Korejskog instituta za ruralnu ekonomiju. U izvješću se također ističe da je proizvodnja žitarica u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina daleko manja od 6 milijuna tona koliko je iznosila 1980-ih. Iako Sjeverna Koreja nastoji uzgajati hranu na svim obradivim površinama, zemlja trpi gubitke zbog erozija tla i poplava.

Sjeverna Koreja pati od kronične nestašice hrane, a njeni građani konzumiraju prosječno polovicu dnevnih preporučenih količina žitarica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter