Sj. Koreja traži nuklearni status, SAD odbija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Američke Države u utorak su odbacile zahtjev Sjeverne Koreje da joj se prizna status zemlje koja posjeduje nuklearno oružje. "Sjevernokorejski zahtjev da ju se prizna kao zemlju koja ima nuklearno naoružanje nije ni realističan niti prihvatljiv", rekao je Thomas Countryman, pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost i neširenje nuklearnog oružja. Izjavio je to u Ženevi gdje predvodi američko izaslanstvo na razgovorima o Sporazumu o sprečavanju širenja nuklearnog oružja u Ženevi.

Sjeverna Koreja zatražila je u utorak da joj se prizna nuklearni status i odbacila američki uvjet da odustane od svog nuklearnog programa prije početka razgovora o smirivanju napetosti na korejskom poluotoku. Nakon višetjednih napetosti, uključujući i prijetnje Pjongjanga ratom, Sjeverna Koreja je proteklih dana počela barem govoriti o dijalogu na koje ju pozivaju SAD i Južna Koreja.

Sjevernokorejski list Rodong Sinmun odbacio je kao neutemeljen i neprihvatljiv američki i južnokorejski zahtjev da rastavi svoje nuklearno oružje i prestane  lansirati rakete. "Ako Demokratska Narodna Republika Koreja sjedne za stol s SAD-om, to mora biti dijalog između dviju država koje posjeduju nuklearno oružje, a ne da jedna zemlja prisiljava drugu da se razoruža", piše list. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter