Sj. Koreja svijetu prijeti mogućim ratom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja objavila je u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga.

Sjeverna Koreja "poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje", objavila je službena novinska agencija KCNA.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe.

Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga, koja je uvedena još 1971., ne bi li se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD a jednoglasno prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Nekoliko sati prije glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a Sj. Koreja optužila je SAD da želi pokrenuti atomski rat i zaprijetila Washingtonu "preventivnim" nuklearnim udarom, a njezin vođa Kim Jong-Un u međuvremenu je posjetio vojnike na prvoj liniji razdvajanja dviju zemalja.

Pjongjang ne može gađati Ameriku, ali može Južnu Koreju i Japan

Sjeverna Koreja raspolaže s ozbiljnim vojnim arsenalom, no iako je prijetnja preventivnim nuklearnim napadom na Sjedinjene Države mrtvo slovo na papiru, Južna Koreja i Japan u dometu su njezinih topničkih i raketnih napada.

Naravno, pod najvećim je rizikom Južna Koreja, posebno Seul koji je svega pedesetak kilometara od sjevernokorejske granice, ali mirno spavati ne može niti tisuću kilometara udaljeni Japan koji je u dometu sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa.

Gledajući statistiku, sjevernokorejska vojska djeluje moćno i brojčano je snažnija od južnokorejske i u ljudstvu i u opremi. Sjeverna Koreja raspolaže s 1,2 milijuna vojnika, duplo više od Južne, koja zato ima podršku 26.000 američkih vojnika koji su u zemlji stacionirani.

Međutim, sposobnosti sjevernokorejske vojske ipak nisu takve kakvim ih brojke sugeriraju. Osiromašena Sjeverna Koreja gotovo da je odustala od financiranja konvencionalne vojske i sredstva usmjerila u razvoj nuklearnih i balističkih kapaciteta.

Sjeverna Koreja ima oko 12.000 topova, većinom razmještenih uz granicu. Topništvom je sposobna otvoriti iznenadnu i masovnu paljbu po Seulu, kaže Shin.

Pjongjang u svom operativnom arsenalu ima i rakete dometa 3.000 kilometara, što znači da ne samo da može udariti bilo gdje po Japanu, nego može napasti i Guam u Mikroneziji, formalno američki teritorij.

Sjeverna Koreja također ima i podmornice, te više od 820 borbenih zrakoplova u usporedbi s južnokorejskih 460. Pjongjang, međutim, nema dovoljno goriva da bi zrakoplovi redovito izvodili trenažne letove i da bi se održavala borbena sposobnost pilota. Sjeverna Koreja im 4.200 tenkova, a Južna 2.400, iako su njezini moderniji i bolje održavani. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter