Sj. Koreja poziva strance da napuste Južnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja u utorak je upozorila strance koji borave u Južnoj Koreji da napuste tu zemlju jer im prijeti opasnost od sukoba, što je posljednja izravna prijetnja ratom iz Pjongjanga.

Napetosti na poluotoku su pojačane s obzirom na to da su sjevernokorejske vlasti ljutite jer im je UN nametnuo sankcije još u veljači nakon provedenih nuklearnih pokusa, poslije čega je uslijedila jedna od najtežih kriza od svršetka Korejskog rata 1953. "Ne želimo naškoditi strancima u Južnoj Koreji ukoliko izbije rat", prenosi agencija KCNA, pozivajući se na priopćenje korejskog Azijsko pacifičkog povjerenstva za mir.

Prošli je tjedan službeni Pjongjang savjetovao zaposlenicima veleposlanstava da razmotre mogućnost povlačenja iz zemlje zbog potencijalnog rata. Ranije u utorak sjevernokorejski radnici nisu otišli na posao u tvornički kompleks kojim upravlja Sjeverna Koreja, prekinuvši na taj način i posljednji veliki simbol suradnje između dviju međusobno neprijateljski nastrojenih država.

Nekoliko veleposlanstava u Seulu svojim je državljanima savjetovalo odlazak, a Sjedinjene Države, kojima Pjongjang također prijeti, tvrde kako nema iminentnih znakova prijetnja američkim državljanima. Pjongjang ne pokazuje znakove priprema svoje 1,2 milijuna snažne vojske za rat, što bi moglo značiti da se prijetnje iznose zbog domaće javnosti, odnosno kako bi se povećala popularnost 30-godišnjeg Kim Jong-una, trećeg po redu iz obitelji Kim na čelu države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter