Sj. Koreja objavila da je testirala hidrogensku bombu

Kim Jong-un (AFP)
Kim Jong-un (AFP)

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe. 

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se ne bude narušavao njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije "moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta", rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju te bi ona predstavljala velik napredak u vojnom nuklearnom programu zemlje.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem. 

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9.30 sati po lokalnom vremenu te da je moguće da je riječ o eksploziji. 

Kina kaže da nije bila unaprijed upozorena na sjevernokorejsko testiranje

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu da Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju "male hidrogenske naprave", poručivši da se čvrsto protivi akciji Pjongjanga.  

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying kazala je na redovitoj konferenciji za novinare da će Kina raditi s međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Kinezi koji žive u blizini granice Sjeverne Koreje evakuirani su u srijedu ujutro nakon nuklearnog testa Pjongjanga, rekli su medijima kineski dužnosnici.

Južna Koreja: Teško je povjerovati da se radi o hidrogenskoj bombi

Južnokorejski ministar obrane kazao je u srijedu da je teško povjerovati da je nuklearna naprava koju je testirao Pjongjang zapravo hidrogenska bomba, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja ranije je objavila da je uspješno u srijedu testirala malu hidrogensku bombu tvrdeći da je unaprijedila svoje vojne potencijale, što je uzbunilo susjedni Japan i Južnu Koreju. 

Južna Koreja je osudila testiranje.

- Sjevernokorejska provokacija je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i ozbiljni izazov međunarodnom miru i sigurnosti, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lim Sung Nam.

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u srijedu ujutro u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni pokus, objavili su diplomati.

Sastanak su zatražili SAD i Japan, a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata tijekom jutra (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica, naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.

SAD nije zasad u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus, dodala je ona. Ističe međutim da Washington osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sj. Koreju da poštuje međunarodne obveze.

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu izvela prvi uspjeli pokus hidrogenskom bombom, a to preuzimanje odgovornosti, ako se potvrdi, moglo bi još više zakomplicirati situaciju oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Svijet osuđuje sjevernokorejski nuklearni pokus

Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je da je taj čin Sjeverne Koreje provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi i ozbiljno kršenje rezolucija UN-a.

Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju. Hammond, koji je u Pekingu, u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima.

Kazao je da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti Japana.
- Mi to apsolutno ne možemo tolerirati, kazao je poručivši da će Tokio poduzeti odlučne mjere protiv Pjongjanga i koordinirati ih s drugim državama, SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom, da bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenja nuklearnog oružja.

Francuska je osudila pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a te poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice, objavila je u srijedu Elizejska palača.

"U očekivanju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sj. Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice", piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.

SAD je obećao odgovoriti na sve provokacije Sj. Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi.

- Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse, izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

- Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima, kazao je on.

Hidrogenska bomba - najrazornije oružje na svijetu

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Sjeverna Koreja navodno testirala u srijedu, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjetskom ratu i od nje je mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koju su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala onoj 10 megatona TNT-a, otprilike 1.000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu.
U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala tolika energija.
U konvencionalnom nuklearnom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snaženom eksplozijom.
Godinu nakon Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrogensku bombu, čime je otpočela utrka u naoružanju superbombama.
Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961. godine oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT-a.

Stručnjaci skeptični da se radi o H-bombi

Stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikim su podozrenjem u srijedu primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju hidrogenske bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

- Ne vjerujem da se radi o H-bombi jer bi eksplozija bila puno jača. Mislim da je predstavljaju kao takvu jer ju je Kim Jong-Un nedavno spominjao, ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije u Seulu.

Atomske bombe oslobađaju energiju oslobođenu fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Njihova snaga je puno manja od hidrogenske bombe - ili termonuklearne - koja prvo koristi tehniku fisije, a potom nuklearne fuzije u lančanoj reakciji.

Najizoliraniji režim na svijetu, komunistička Sjeverna Koreja ima običaj hvaliti se svojim nuklearnim programom, a tvrdnje Pjongjanga je teško provjeriti. No, u rujnu prošle godine Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) je upozorio na početak izgradnje utvrđenog zdanja namijenjenog tretiranju radioaktivnog materijala u Yongbyonu, glavnom nuklearnom kompleksu u Sjevernoj Koreji, koji bi mogao služiti za obradu tritija.

Tritij je jedan od izotopa hidrogena i jedan od ključnih sastojaka za izradu termonuklearnih bombi.

- Da je testirana prava H-bomba, očitanja na Richterovoj ljestvici bi bila 100 puta veća, oko magnitude 7, kazao je Bruce Bennet, analitičar u Rand korporaciji.

Prema njegovim riječima, radi se o eksploziji bombe jačine od 10 do 15 kilotona, poput one bačene na Hirošimu 1945. Ako je to ipak bila H-bomba, onda je moguće da fisija nije uspjela, smatra Bennet.

No, istaknuo je, Kim Jong-Un je izveo pokus za koji većina stručnjaka smatra da nije uspio.

- Hoće li se sada osjećati obveznim pokušati izvršiti još jedan pokus prije kongresa PK u svibnju da bi pokazao svijetu nuklearne kapacitete svoje zemlje, zapitao se Bennett.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter