Sj. Koreja lansirala raketu koja se raspala i pala u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeverna Koreja lansirala je u petak rano ujutro dalekometnu raketu, cije je lansiranje najavila izmedu 12. i 16. travnja, no raketa se malo nakon lansiranja raspala i pala u more, javili su južnokorejski dužnosnici ministarstva obrane, a potvrdili i japanski izvori.

"Nekoliko minuta nakon lansiranja raketa se raspala u više dijelova", izjavio je za medije glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane. Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je tijekom cetiri minute kojih 120 km prije negoli se raspala na cetiri dijela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka, javila je u petak japanska tv postaja NHK pozivajuci se na izvore iz japanskog ministarstva obrane.

Raketa Unha-3 lansirana je s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno je da njeno lansiranje koincidira sa 100. obljetnicom rodenja bivšeg korejskog celnika i utemeljitelja komunisticke Sjeverne Koreje Kima Il-sunga.

Pjongjang je lansirao raketu unatoc pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a cak je i njezin bliski saveznik Kina upozoravala protiv takvog lansiranja.

Severna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu merteorološki satelit, iako su njezini kriticari mišljenja da je ona trebala poslužiti unapredenju sjevernokorejskih mogucnosti za proizvodnju interkontinentalne balisticke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

ABC News takoder je objavio kako je raketa pala pozivajuci se na izjave americkih dužnosnika.

Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno, navodi Reuters.

Cin Pjongjanga izazvao oštru osudu medunarodne zajednice. Bijela kuca objavila je da je neuspjelo lansiranje sjevernokorejske rakete bio cin provokacije koji je zemlju stavio u izolaciji i predstavlja kršenje medunarodnog prava.

Južna Koreja takoder je oštro osudila lansiranje ustvrdivši da je rijec o provokaciji koja prijeti stabilnosti Korejskog poluotoka i regije u cjelini. Južna Koreja ranije je upozorila da ce napasti sjevernokorejsku lansirnu rampu ukoliko dode do prijetnje njezinu teritoriju.

Rusija je objavila da lansiranje u suprotnosti s rezolucijom Vijeca sigurnosti UN-a 1874, kojom se poziva Pjongjang da se suzdrži od bilo kakvog lansiranja raketa.

Japan je osudio lansiranje kao snažnu provokaciju Pjongjanga i kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, dok je sjevernokorejski najbliži saveznik Kina za sada bez komentara.

Malo prije lansiranja, americka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je Sjevernu Koreju da ce se u slucaju lansiranja svi ponovo okupiti pred Vijecem sigurnosti kako bi poduzeli" mjere". Iako sjevernokorejski režim tvrdi da je rijec o civilnoj svrhi, za Clinton "nema sumnje" da je rijec o lansiranju u kojem se koristi tehnologija balisticke rakete.

Japan bi mogao razmotriti uvodenje gospodarskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ovisno o odgovoru medunarodne zajednice, izjavio je japanski ministar financija Jun Azumi upitan o mogucnosti novih gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter