Sj. Koreja lansira raketu, krenuli japanski razarači

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz japanske pomorske baze u Nagasakiju u četvrtak su isplovila tri razarača kao odgovor na najavu Sjeverne Koreje da će do kraja prosinca lansirati još jednu raketu sa satelitom, a međunarodna zajednica sumnja da se radi o probi balističkog projektila dugog dometa.

Televizijske snimke su prikazale kako tri razarača opremljena radarskim sustavom Aegis napuštaju bazu Sasebo u Nagasakiju, oko 900 kilometara jugozapadno od Tokija, u smjeru Istočnokineskog mora i Japanskog mora. Razarači su opremljeni raketama presretačima SM-3. Istodobno je jedan drugi japanski ratni brod s projektilima Patriot PAC 3 stigao na otok Okinawu, na krajnjem jugu japanskog arhipelaga. Slični projektili raspoređeni su i oko ministarstva obrane u Tokiju.

Pjongjang je najavio da će između 10. i 22. prosinca u orbitu lansirati promatrački zemaljski satelit, nakon što je lansiranje prijašnjeg satelita u travnju doživjelo neuspjeh. U ponedjeljak je japanski premijer Yoshikiko Noda pozvao na usku suradnju između SAD-a, Kine, Južne Koreje i Rusije po pitanju lansiranja sjevernokorejske rakete.

Japan i Sjeverna Koreja nemaju diplomatske odnose. Nagađa se da bi Kim Jong-Un mogao dati zeleno svijetlo za lansiranje rakete 17. prosinca, na godišnjicu smrti svoga oca Kim Jong-Ila. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter