Siva ekonomija srezala obrtnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto 23.000 radnika, koliko ih je bilo uposleno kod istarskih obrtnika 2006. godine, danas ih radi tek 18 tisuca. Gdje je nestalo pet tisuca radnih mjesta u posljednje cetiri godine, pitali smo Alda Ukanovica, predsjednika Obrtnicke komore Istarske županije.

- Rad na crno prisiljava sve više obrtnika da zatvore obrte i sami prijedu u sivu zonu te time konkuriraju svojim preostalim legalnim kolegama. U svakoj djelatnosti ima sive ekonomije, rekao je Ukanovic te pozvao inspekcije da rade svoj posao.

Drugi je uzrok gašenja radnih mjesta nemogucnost naplate obavljenog posla, smatra Ukanovic. - Veliki sistemi uspijevaju naplatiti svoj rad, dok su obrtnici prepušteni sami sebi, nema ih tko zastupati. Sve je to dovelo do blokade 32 posto obrtnika.

Obrtnicka komora predlaže da se blokiranim obrtnicima deblokira 50 posto financijskih sredstava kako bi uopce mogli nastaviti s radom. Predlažu i da se paušal podigne s 85 na 250 tisuca kuna dohotka. Na taj bi se nacin dio obrtnika oslobodilo dijela administrativnih poslova koje sada moraju obavljati.

Osim toga, valjalo bi omoguciti obrtnicima da otkupe poslovne prostore koje godinama iznajmljuju od gradova. Na pitanje u kojim su gradovima najamnine najviše tajnik komore Eros Soric rekao je da je to razlicito prema djelatnostima. Kada je rijec o ugostiteljima, najviši je najam za terase u Porecu.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac rekao je da Županija nema puno mogucnosti pomoci obrtnicima, ali je najavio ulaganja u poduzetnicke zone koje su za to spremne.

- Ove godine Županija je rezervirala 1,5 milijuna kuna, dok je iz države dobiveno još 7,5 milijuna, što cini ukupan iznos od devet milijuna kuna rezerviranih za zone koje bi trebale biti motor razvoja, porucio je Kozlevac obrtnicima. Dodao je da bi valjalo iznova osnovati zasebno ministarstvo obrtnika koje bi zastupalo njihove interese.


Podijeli: Facebook Twiter