Situacija u Vecernjem listu je nelegalna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je danas javnost i sve nadležne državne organe da je trenutacna situacija u Vecernjem listu nelegalna, jer unatoc štrajku oko osamdesetak posto stalno zaposlenih novinara list normalno izlazi pa je jedini zakljucak da moderni medijski menadžeri ne trebaju profesionalne novinare da bi proizveli list, vec su im oni samo nepotreban trošak.

"List rade oni s ugovorom o suradnji ili cak i bez njega, koji su ionako ucjenjeni jer nemaju nikakvih socijalnih prava i ako odbiju zadatak smjesta ce ih se menadžeri riješiti. Radi se o prikrivenom radnom odnosu, a ne o onome što bi trebao podrazumijevati ugovor o suradnji", navodi u priopcenju HND. Dodaje da je to "idealno stanje za medijske vlasnike i njihove menadžere - bez kolektivnog ugovora, bez 'tereta' stalno zaposlenih, bez socijalnih i zakonskih obveza, uz svakodnevnu fluktuaciju radne snage kako gazde požele, ali i bez potrebe da se obracaju javnosti".

Jer, istice HND, novine bez profesionalnih novinara ne mogu zadovoljiti opci društveni interes koji bi mediji trebali imati za demokraciju društva, nadzor politickih i svih drugih institucija, za kulturu i za duhovno zdravlje gradana.

HND navodi da je "predsjednik Uprave Styrije za Hrvatsku Boris Trupcevic svojedobno, dok je bio glavni urednik 24 sata, ostao dobro zapamcen po ocjeni da nije funkcija medija da poticu na razmišljanje. To je baš u skladu s ovim što se upravo dogada".

"A dogada se važan ogledni eksperiment koji može imati velike i trajne posljedice i za sve ostale redakcije u Hrvatskoj te medusobne odnose medijskih vlasnika, urednika i novinara. Ako eksperiment uspije u Vecernjem listu - hrvatsko novinarstvo bit ce pokoreno", ocjenjuje HND.

HND ponovno poziva Upravu Vecernjeg lista da pozovu novinare u štrajku na nastavak kolektivnog pregovaranja i tako taj štrajk okoncaju. HND ce takoder vrlo pomno pratiti neizvjesnu konacnicu pregovara izmedu predstavnika Sindikata novinara Hrvatske i Udruge novinskih izdavaca o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare.

Slucaja medijskog bezakonja mnogo je, jer baš nitko ne provodi nadzor primjene zastarjelog Zakona o medijima. Ako se opce i konkretno medijsko bezakonje smjesta ne zaustavi, HND ce biti prisiljen zatražiti ponovno otvaranje poglavlja koje regulira medijske slobode u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om", stoji u priopcenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka. 


Podijeli: Facebook Twiter