Sitotisak u Balama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"MaPal" naziv je izložbe koja je proteklog vikenda otvorena u baljanskoj galeriji Ulika, a koja predstavlja 22 grafike za sitotisak deset autora: Dubravke Babic, Danijela Butale, Ane Schaub, Sanje Rešcek, Maje Vidovic, Vatroslava Kuliša, Voje Radoicica, Ivice Šiška, Ljubomira Stahova i Tonija Franovica. Otvorio ju je Ennio Malusa koji je u Opcini Bale zadužen za resor kulture, a prisustvovali su i Danijel Popovic, autor predgovora kataloga izložbe te, u ime nakladnika, M&P arsa iz Rijeke, Krešimir Mance.

U popratnom katalogu Danijel Popovic pojašnjava da je sitotisak tiskanje protiskivanjem tiskarske boje kroz autorov predložak na mreži. Iako je, kako Popovic naglašava, sitotisak - u posljednje vrijeme ponijet globalizacijom - unio zbrku medu ljubitelje umjetnina koji ponekad ne razlikuju reprodukciju i pripremljenu grafiku od originalne grafike-sitotiska, on je još uvijek vrijedno autorsko djelo koje si mogu priuštiti mnogi ljubitelji umjetnosti.

Nadalje, pojašnjava da je originalna grafika sitotisak za koji autor sam stvara predložak, tiskana je rukom uz obaveznu autorovu pomoc i prisutnost da bi mogao kontrolirati boju i broj otisaka. Original je obicno numeriran olovkom, a uobicajen broj otisaka je od 30 do 300. Naravno, što je veci broj otisaka cijena pojedinog primjerka se smanjuje.Tom su se slikarskom tehnikom koristili i ugledni slikari poput Picassa, Braquea, Chagalla, Miroa i Dalija, piše Popovic.


Podijeli: Facebook Twiter