Sistematski pregled nakon 50-e obvezan?

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Većina Hrvata liječniku odlazi tek kad se razboli. Mnogi i ne znaju da imaju povišeni tlak, šećer, kolesterol, probleme sa štitnjačom. Sve su to bolesti bez jasnih simptoma, pa se liječniku najčešće odlazi tek kad bolest već uznapreduje i ne preostaje drugo nego terapija lijekovima. Zdravstvene vlasti godinama govore o jačanju preventivnih aktivnosti, ali se navike građana nisu mnogo promijenile. Naprotiv, preventivnih je pregleda sve manje, a uputnica za specijalističke preglede i skupe dijagnostičke pretrage sve više. Građani zbog toga gube zdravlje, a država milijune kuna na liječenje koje se moglo izbjeći. 

Preventivni pregledi preporučljivi su svima, jer se i teške bolesti poput tumora i srčanih bolesti na taj način otkrivaju u ranim fazama, što zna biti presudno za preživljavanje i izlječenje. Danas je dobna granica za preventivne preglede 50 godina, dok je još prije koju godinu bila pet godina niža. Broj preventivnih pregleda od 2002. godine u kontinuiranom je padu, a u posljednjih se deset godina prepolovio. Smatra se da bi svaka zdrava odrasla osoba trebala jednom godišnje obaviti sistematski pregled. Unatoč zalaganju za preventivu, javno zdravstvo nije osiguralo lokacije na kojima bi građani besplatno, u kratkom roku i na jednom mjestu mogli obaviti sistematski pregled. Osnovni se pregled doduše može obaviti kod obiteljskog liječnika, koji je pacijentu koji mu se javi na preventivni pregled dužan izmjeriti tlak, visinu, težinu, poslušati srce i pluća i uputiti ga na laboratorijske pretrage krvi i urina. Za opsežniji pregled koji se može obaviti u jednom danu treba izdvojiti barem 500-tinjak kuna u nekoj od privatnih poliklinika.

- Očekujemo da će sukladno Strategiji razvoja zdravstva preventivni pregledi nakon 50-e godine postati obavezni, što će znatno poboljšati ovu situaciju, ističe Ranko Stevanović, voditelj Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu pri HZJZ-u. Dobna granica od 50 godina optimalna je za opći sistematski pregled jer se u toj dobi može pronaći dovoljan broj rizičnih osoba da bi se pregledi isplatili. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter