Šišmišan: Sisavci od iznimne koristi za prirodu

predavanje o šišmišima (N. LAZAREVIĆ)
predavanje o šišmišima (N. LAZAREVIĆ)

Šišmišan fest, odnosno noć šišmiša održan na području vojne utvrde Svetica u Šišanu. Iako mu je to prvo izdanje, sudeći po odličnom programu i velikoj posjećenosti, Šišmišan će postati tradicionalna manifestacija kojoj je osnovni cilj podizanje razine svijesti o korisnosti šišmiša kao iznimno korisnih bića u prirodi. Noć šišmiša obilježava se i diljem Europe pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (Eurobats).

- Osim edukacije o šišmišima, cilj 1. Šišmišana je druženje i obilježavanje Noći šišmiša. Također, ovom manifestacijom želimo "razbiti" predrasude kod ljudi da su šišmiši strašna stvorenja koja se petljaju u kosu jer je upravo suprotno, šišmiši su iznimno korisna bića u prirodi, rekla nam je Natali Palko Zirdum iz ližnjanskog TZ-a koji je uz Općinu Ližnjan, dao punu podršku manifestaciji.

U organizacijski dio uključila se i JU Kamenjak. 1. Šišmišan fest počeo je kreativnim radionicama za djecu gdje su se izrađivale maske i razni drugi rekviziti na temu šišmiša, a održana je i radionica u kojoj su svi zainteresirani mogli naučiti kako izraditi kućicu za šišmiše. Radionicama se priključilo mnoštvo, a ubrzo je područje vojne utvrde vrvjelo šišmišima. Onim papirnatim, naravno.

No, pravih šišmiša itekako ima na tom području. Potvrdila nam je to i biologinja Sanja Žalac kazavši da na području Istre živi oko 20 vrsta šišmiša, samo na području Premanture ih ima pet vrsta te istaknula da bi bilo dobro razmišljati o njihovoj boljoj zaštiti.

- Oni su prirodni pesticidi i iznimno su korisni. Uvijek su u optimalnom broju pa ih tako ne može biti ni premalo ni previše. Sve ovisi koliko kukaca ima na području gdje obitavaju. Osim nje, predavanje o šišmišima održao je i dr. Nikola Tvrtković iz Zagreba, vrhunski poznavatelj svijeta šišmiša. (N. SOFTIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter