Šišanska Bubamara će se energetski obnoviti do konca godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrtić Bubamara u Šišanu energetski se obnavlja europskim novcem. Projekt je to vrijedan 300.436 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 132.204 kuna.

Projekt se provodi u skladu s operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., odnosno programom energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Zamjenik ližnjanskog načelnika Matija Maurović podsjeća da su radovi počeli odmah nakon izbora izvođača koji je već odradio veći dio posla.

Radovi gotovi do veljače 2018.

- Završni radovi predviđeni su u vrijeme božićnih blagdana da bi se što manje ometao boravak djece u vrtiću. Formalni rok završetka samog projekta, prema projektnoj prijavi, predviđen je 28. veljače iduće godine. Općinski udio u troškovima projekta iznosi 148.598 kuna. No, podnijeli smo zahtjev za dodjelu sredstava Fondu za sufinanciranje provedbe EU projekta u iznosu od 89.159 kuna, koji je proteklog tjedna i odobren, na što smo vrlo ponosni, jer učešće Općine u troškovima sad iznosi 59.439 kuna, objašnjava Maurović.

Vrtićka zgrada izgrađena je 1900. godine, a projektom energetske obnove toplinski su izolirani strop, podrum i vanjski zidovi. Osim znatnih energetskih ušteda, očekuje se i smanjenje toplinskih gubitaka i emisije ugljičnog dioksida. Naime, potrošnja energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini trebala bi se smanjiti za 84,48 posto u odnosu na postojeće stanje. Emisija ugljičnog dioksida smanjit će se za sedam puta, dok će zgrada vrtića prijeći iz postojećeg energetskog razreda F u razred B. Time će se smanjiti i troškovi održavanja vrtića, koji padaju na teret Općine Ližnjan. Također će se smanjiti potencijalno negativan učinak na okoliš zbog učinkovitijeg korištenja resursa električne energije u vrtiću. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter