Šišanci strepe od majskih subotnjih noci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nitko, cak ni najstariji Šišanci, sa sigurnošcu ne zna od kada postoji obicaj nazvan majnica koji se, pod okriljem svake subotnje noci tijekom svibnja, odvija vec godinama u ovom, ali i u drugim mjestima u okolici.

Znaju samo da je desetljecima unatrag sve pocelo organiziranjem grupa seoskih momaka koji su tijekom majskih noci ostavljali cvijece na prozorima slobodnih djevojaka ne bi li u nedjelju ujutro, najcešce na misi, dobili kakav povratni znak odobravanja i simpatija od svoje izabranice.



Ne zna se tocno ni kada je majnica izgubila svoj romanticni predznak, ali vecina Šišanaca svake godine strepi od onoga što u svibanjskim nedjeljnim jutrima može zateci.

Nitko ne zna zašto ni kako, ali nekada lijepi obicaj pretvorio se u nešto izmedu zlocestoce, psine i vandalizma, tako da se nocu iz susjedskih dvorišta i kuca nose stvari bez ikakvog razloga i reda te odnose na trg koji bude zatrpan demontiranim portunima i škurama, vrtnim stolicama i stolovima, biciklima i klupama, kontejnerima za smece, motociklima i psecim kucicama.



Kažu nam da su proteklih godina na trgu bili svezani i magarci i psi, dovucena je i ribarska barka s motorom, a znale su se skinuti i kompletne ograde oko kuca.

Nekada su mladici ocekivali djevojacki osmijeh zbog bezazlene šale, danas se uglavnom kriju pred susjedskom ljutnjom, a nerijetko i od policije koja dolazi na poziv gnjevnih oštecenih mještana.


Podijeli: Facebook Twiter