Šišan: Završen Sajam sv. Feliksa i Fortunata

Malvazija se kušala u podrumu Trapan
Malvazija se kušala u podrumu Trapan

Drugi dan šišanskog Sajma sv. Feliksa i Fortunata, posvećenog ruralnoj kulturi i tradicionalnim vrijednostima ovoga kraja, posjetiteljima je ponudio obilje zanimljivih događanja.

Sajam su otvorili brojni izlagači u glavnom šatoru pored crkve sv. Feliksa i Fortunata koji su posjetiteljima nudili domaće maslinovo ulje i sir, delicije poput domaće spravljenih marmeladi i kompota, prirodno izrađene kreme, istarske instrumente te brojne druge rukotvorine. Brojnu su publiku oduševili i mališani mjesne škole i vrtića koji su pokazali što su sve kroz proteklu godinu naučili.

Mnogi su se zaustavili i na izložbi domaćih istarskih životinja koja se održala na livadi preko puta Zajednice Talijana. Na njoj su se tako mogle razgledati patke, guske, kunići, koze i pravo istarsko govedo, koje se nakon čak 40 godina vratilo u Šišan. Krava Šišanca Brune Grpca zove se Sivka dok je onoj manjoj nadjenuo ime Srnela.

Grpca, koji je prvog dana sajma nagrađen posebnom plaketom za povratak goveda u općinu Ližnjan, upitali smo koliko "blaga" ima.

- Moje su tri, a sve skupa u selu sada ih imamo šest. Nekad ih je samo moj did ima 20 kusi, a prije '70-ih u selu ih je bilo preko dvisto, svaka hiža imala barem pet-šest krav, rekao nam je Grbac.

U sklopu sajma svoja je vrata posjetiteljima otvorio i vinski podrum Trapan u kojem se moglo osvježiti čašom hladne malvazije. Tamo smo, u kušanju vina, zatekli Nizozemca Bloma Wijnbougeta sa suprugom, iskusnog vinskog stručnjaka, koji nam je naveo da istarska vina pokušava progurati otkako ih je osamdesetih probao u Motovunu.

Uz riječi da smatra da danas proizvodnja vina u Istri dolazi u ruke velikih tvrtki, naveo je da za vino vrijedi slogan "Dobro je biti velik, ali još je bolje biti izvrstan", a upravo je pravi primjer za ovo, kako je naveo, i Bruno Trapan.

Večer sajma prošla je u znaku "Gastro cooking showa". Kuhače je ukrstilo pet ekipa - ona Društva naša djeca Ližnjan, Euroherza, ekipa "Četiri grazie", kuhala je i ekipa "općinara" pod nazivom "Kikiriki" te ekipa novinara Regional Expressa.

Kako nam je navela organizatorica Lorena Benčić kuhao se pulić, odnosno tovar ili magarac.

- Sve su ekipe, koje čine po četiri člana, dobile iste sastojke dok one tajne i volju za pobjedom donose sami, rekla nam je Benčić iz Udruge Magran. Nakon višesatnog kuhanja najbolje je šugo od pulića, zaključilo je žiri, skuhala ekipa "Kikiriki" koja je u svom sastavu imala i novopečenu ližnjansku načelnicu Maju Cvek.

Fešta je zaključena velikim koncertom Tamare Obrovac i Šajete koji su Šišance i njihove goste zabavljali do dugo u noć. (B. PETROVIĆ; snimio. D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter