Šišan: Ulje San Antonio među 5 najboljih na svijetu

Predstavljanje maslinovog ulja San Antonio
Predstavljanje maslinovog ulja San Antonio

U nizu priznanja koja dobivaju istarska maslinova ulja stiglo je još jedno, i to sa samog svjetskog vrha - maslinovo ulje San Antonio proizvođača Milenka Marjanovića uvršteno je među pet najboljih maslinovih ulja na svijetu.

Potvrdio je to Gino Celletti, vodeći svjetski sommelier maslinovih ulja, vlasnik poznatog portala Monocultivaroil.com na kojem se nalaze iscrpne analize i procjene svih onih maslinovih ulja koja zavrjeđuju prestižni naslov najboljih na svijetu.

U hotelu Velanera u sklopu kojeg se nalazi restoran Bodulka je stoga sinoć održana prezentacija ulja San Antonio koju je vodio sam Celletti. Pravi način života s maslinovim uljem bio je cilj prezentacije ovog, kako su ga nazvali, novog istarskog brenda - maslinovog ulja San Antonio.

Pred oko 30 uzvanika Celletti je na zanimljiv i praktičan način pojasnio kako se kušaju maslinova ulja te što je važno učiniti prilikom kušnje. Rekao je tako da je njuh ključni "sastojak" koji otkriva sve tajne okusa pojedinog maslinovog ulja.

- Neobično je važno da ulje ima svoje mirise i boje, a Istra ih dakako ima. Svojevremeno sam bio skeptičan u kvalitetu hrvatskih maslinovih ulja, no otkrio sam da itekako spadaju u sami svjetski vrh, rekao je među ostalim Celletti koji inače kuša više od tri tisuće uzoraka maslinovog ulja godišnje.

Otkrio je potom posjetiteljima da ne bacaju uzalud novce na takozvana industrijska maslinova ulja u supermarketima koja koštaju od dva do tri eura jer ona nemaju baš nikakvu kvalitetu i svojstva jer su zapravo "prazna" zbog načina prerade te da za dobro maslinovo ulje treba izdvojiti minimum osam eura.

Njegovo predavanje pratila je i prezentacija vina Tomaz iz Motuvuna, dvostrukog pobjednika na Vinistri posljednje dvije godine. San Antonio i Tomaz sljubili su se tako s jelima restorana i posjetiteljima omogućili nezaboravno iskustvo kušanja vrhunskih proizvoda.

- Postoji maslinovo ulje za meso, za pečenje, za paštu, i na kraju maslinovo ulje kojim se prelijevaju gotova jela. Nisu sva maslinova ulja ista i svako zahtijeva svoje jelo, rekao nam je pak dobitnik prestižnog priznanja Marjanović.

Veli da je upravo zato važno znati živjeti s maslinovim uljem i kako ga koristiti na najbolji način. Rekao je da ima šest maslinovih ulja od čega su četiri dobitnici svjetskog priznanja - Karbonaca San Antonio, Buža Puntoža San Antonio, Buža ženska vodnjanska San Antonio te Istarska Bjelica San Antonio.

Kao tajnu svog uspjeha Marjanović vidi u ranoj berbi. Kaže nam da je prvi u Hrvatskoj počeo berbu, bio je to 2. listopada, kaže, te dodaje da je ključ u tome da se masline odmah moraju preraditi, da ne stoje ni dan jer se tako dobiva manja oksidacija što je ključna stvar u ocjeni kvalitete.

Cijelu su prezentaciju i degustaciju pratili ugodni zvuci jazz glazbe Roberta Rosande koji je glazbu prilagodio svakom od pet jela koja su se kušala. Tako je škampe u kupki od maslinovog ulja, pratila skladba "Take the A train", a kupali su se u Kabonaci San Antonio i malvaziji in Gelso Tomaz. Skladba Laura pratila je jelo sipa alla Luciana sa pomodorinima i basilikom, a zalilo se s malvaziom d'Istra. I tako sve do deserta, odnosno sladoleda od limuna u Karbonaci. (N. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter