Šišan: Tiho pade jedna od posljednjih ladonja

Ni zida ni stabla - Bone Jularić na mjestu stare ladonje (Z. STRAHINJA)
Ni zida ni stabla - Bone Jularić na mjestu stare ladonje (Z. STRAHINJA)

Mada je od rušenja stare ladonje u Šišanu, pred dvorištem Bone Jularića i njegovog susjeda, prošlo više od dvije godine, Jularić još uvijek u Općini Ližnjan traga za odgovorom zašto je bilo potrebno rušiti jednu od posljednje dvije ili tri ladonje u selu. Zanimljivo je da se stablo nalazilo na općinskom zemljištu, da je srušeno na zahtjev susjeda kojem je navodno oštetilo tek sazidan zid te da će, po svemu sudeći, Općina kao vlasnik stabla namiriti dendrološku vrijednost posječenog debla, iako je drvo završilo kod tog susjeda.

A što je najgore, upozorava nas Jularić, danas ni sirote ladonje ni navodno napuknutog zida više nema.

Zašto Jularić dvije duge godine posvećuje istjerivanju pravde - tko je odgovoran za sječu zdravog stabla bujne krošnje starog 80-ak godina? Kako tvrdi, na ovakvim se slučajevima pokazuje da Općina donosi odluke bez uporišta i odgovornosti. "I za sječu stabla treba ispoštovati neku proceduru", tvrdi Jularić, "no to ne učine nego ga uklone misleći da će to proći neopaženo".

- Općina je postupila ispravno, sukladno važećim propisima. Bone Jularić nije stranka u postupku, a nesuglasice sa susjedom nisu predmet rada općinske uprave, napisala nam je u pismenom odgovoru ližnjanska načelnica Maja Cvek u kojem navodi i da je rušenju stabla prethodila izrada fotodokumentacije.

Jularić na sve to odgovara da se kao mještanin općine i punitelj njenog proračuna, u slučajevima kada se poseže za općinskim financijama, itekako smatra strankom u postupku. Smatra i da ga eventualne nesuglasice sa susjedom ne mogu diskreditirati kada upozorava na pogreške javne uprave. (Piše Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 - GO02953028.jpg

 - GO02925310.jpg

Maja Cvek: Općina ima obvezu zamjenske sadnje, jer se stablo nalazilo na javnoj površini, ali sama lokacija nije pogodna za ponovno sađenje bilo koje vrste stabala

N. LAZAREVIĆ

 

 


Podijeli: Facebook Twiter