Šišan na 2 tjedna dom mladih iz Hrvatske i Njemačke

Međunarodni ljetni kamp u Šišanu spojio je dvije različite kulture
Međunarodni ljetni kamp u Šišanu spojio je dvije različite kulture

Do nedjelje se u Šišanu održava dvotjedni ljetni međunarodni kamp za mlade. Kako se mladež različitih jezika, ali i kulture i tradicije, snalazi u zajedničkom životu doznali smo provevši jučer prijepodne s njima.

Po riječima Suzane Stanković, tajnice karate kluba Lav koji je domaćin kampa, inicijatori su njemačka protestantska mladež iz grada Marktredwitza na čelu s đakonom Thomasom Vitzthumom.

- Prvotna nam je ideja bila da sakupimo mladež iz pet europskih zemalja - Ukrajine, Njemačke, Češke, Hrvatske te Bosne i Hercegovine - u dobi od 13 do 18 godina. Projekt smo ponudili Agenciji za mobilnost očekujući financijsku potporu, ali nije prošao. Mladi iz Njemačke i Hrvatske ipak nisu odustali i upornim radom uspjeli su na dva tjedna spojiti Njemačku s primorskom i kontinentalnom Hrvatskom, priča nam Stanković.

U kampu boravi 19 srednjoškolaca iz Njemačke i 13 iz Hrvatske, odnosno iz Pule i Đakova, s po pet lidera-volontera iz obje zemlje. Djeca, za razliku od uobičajenih kampova u kojima se slobodno vrijeme krati morem i sunčanjem, imaju mnoga zaduženja - od rada u kuhinji nakon ručka do održavanja sanitarija, peglanja...

Tijekom boravka posjetili su uljaru u Vodnjanu, imali sportski i kulinarski dan, Arheološki muzej počastio ih je posjetom Areni, ugostila ih je dogradonačelnica Pule, a u planu je i cjelodnevni izlet brodom. (piše B. PETROVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter