Šišan: Ambrozija raste, ali u zraku nema peludi

Ambrozija je na polje kod Svetice vjerojatno došla kukuruzom za divlje svinje
Ambrozija je na polje kod Svetice vjerojatno došla kukuruzom za divlje svinje

Od peluda ambrozije Srećko Wagenhofer pobjegao je iz Slavonije, a sada ga je ta biljka sustigla i na jugu Istre. Vukovarac Wagenhofer, koji tijekom srpnja i kolovoza boravi na Sveticama kod Šišana, na obližnjem je polju zatekao proteklih tjedana brojne stabljike ambrozije, a do sada je, kaže uništio 1.500 biljaka.

Wagenhofer, kao izrazito alergična osoba iz Slavonije kaže da dobro poznaje ovaj korov i nema sumnje da se radi upravo o toj biljci, a ne, recimo pelinu, za koju ga često zamijene domaći ljudi. - Za vikenda sam iščupao 60 ili 70 mladih biljaka koje nisam ranije primijetio. Nakon kiše stalno izbijaju nove mladice. Ambrozija nije procvala kako treba, ja je čupam, a i sreća je da je to malo područje i mala količina. No, bit će problem ako se proširi u šumu, jer šuma je gusta i iz nje će je biti nemoguće uništiti, kaže Wagenhofer.

Otkud ambrozija u šumskom području kod Šišana, kada je poznato da se u novim krajevima u primorju najčešće nalazi uz važnije prometnice? Wagenhofer tvrdi da ima odgovor na to pitanje. - Lovci su preorali polje, zasadili kukuruz i digli čeku pa tu love divlje svinje. Očito je ambrozija došla s tim kukuruzom, kaže Wagenhofer koji već neko vrijeme tešku alergiju "pod kontrolom" drži s tabletama. Objašnjava da pelud ambrozije u Slavoniji osjetljivim osobama pričinjava velike zdravstvene probleme, da u vrijeme najizraženije peludne groznice danima zbog nemogućnosti disanja spava u sjedećem položaju, te da, kada se vraća iz Istre, na određenim područjima u automobilu počne osjećati tegobe pa tako prepoznaje one krajeve koji su zahvaćeni ambrozijom. - To kod vas nije toliki problem. Ali u Slavoniji gdje god se okrenete naiđete na ambroziju, između žita i kukuruza, uz putove, na zaraslim poljima. Ne dao bog da se proširi tako i ovdje, kaže Wagenhofer.

Kako ovaj kolovoz proživljavaju alergične osobe i ima li traga peludu ambrozije u zraku, pitali smo u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, koji od početka godine u Puli prati koncentraciju peludnih zrnaca. Uzorkivač za pelud smješten je na zgradi Zavoda u Nazorovoj ulici. Trenutno najviše peludi crkvine - Aparat je na krovu Zavoda u Puli, svakodnevno prikupljamo podatke, ali nisam naišla na pelud ambrozije. No, to ne znači da je nema, kaže Vesna Živković iz Službe za zdravstvenu ekologiju Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša Zavoda. Iako se uzorci peluda prikupljaju u Puli, uzorkivač bi trebao pokriti područje od 50-ak kilometara, dakle i područje Šišana u općini Ližnjan. (NAPISAO Zvjezdan STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter