Sisak: Vodostaj Kupe u opadanju, Sava stagnira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodostaj rijeke Kupe u cijelom toku u opadanju, a vodostaj Save stagnira, doznaje se u Hrvatskim vodama, no stanovnici ugroženih pokupskih sela još ne mogu odahnuti.

U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja, kaže načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Budući da je županijska cesta što od Žažine vodi do ugroženih naselja još uvijek pod vodom, opskrba stanovnika vodom, kruhom i drugim namirnicama organizirana je kamionima koji se probijaju kroz vodu, a do kuća opkoljenih vodom i čamcima.

Zahvaljujući angažiranju još 300 pripadnika Hrvatske vojske, koji su prošle noći uspjeli učvrstiti nekoliko kilometara nasipa kod Žabna, Starog Pračna i Stare Drenčine, nije došlo do probijanja nasipa.

Vojnike i druge branitelje danas su obišli načelnik Glavnog stožera HV-a general Drago Lovrić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Oni su izrazili zadovoljstvo organizacijom i vrlo dobrom koordinacijom svih službi uključenih u zaštitu ljudi i imovine.

Karlovac: Ukinute izvanredne mjere obrane od poplave

Za Karlovac su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave te su zamijenjene redovitima jer vodostaj rijeka pada, doznaje se danas Županijskom centru 112 u Karlovcu.

U protekla 24 sata karlovački ŽC 112 primio je više od 400 poziva građana za pomoć zbog poplave u proteklih nekoliko danas.

Još nije poznat broj poplavljenih kuća i procjena štete na karlovačkom području, jer se tek prikupljaju prijave građana, a rok je do idućeg petka.

Glasnogovornica Grada Karlovca, Ana Župančić, Hini je izjavila da građani i danas i sutra, iako je vikend, mogu doći u gradsku upravu gdje ih čekaju službenici s propisni obrasci za prijavu štete. Takav je postupak koji se, radi naknade štete, provodi u sklopu proglašenog stanja elementarne nepogode za Grad Karlovac, dodala je.

Vodostaj Kupe u Karlovcu jutros u 9 sati je iznosio 736 centimetara, a Korane 731 cm. Voodostaji opadaju, te su oko devedeset centimetara niži nego kada su bili na vrhuncu, prije dva dana.

Osamdesetak vatrogasaca na poplavljenom području građanima i dalje pomažu ispumpavanjem vode iz stambenog prostora.

Spašavatelji i dalje prevoze osobe liječnicima ili na posao, te dovoze hranu i pitku vodu, posebno u selima nizvodno od Karlovca, koja teritorijalno također spadaju u Grad Karlovac.

Poteškoće u cestovnom prometu traju i dalje, jer su zbog vode na kolniku nadalje zatvorene za promet državna cesta D36 Koritinja-Šišljević, županijska cesta Lasinja – Brežani, lokalne ceste Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište i Priselci – Zadobarje, te u središtu Karlovca Obala Ivana Trnskog. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter