Sisak: Sporni plakati nestaju s ulica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporni predizborni plakati sisačkog HDZ-a i partnera u koaliciji »Svi za Sisak« postupno nestaju sa sisačkih ulica – »jumbo« plakati već su prekriveni novim plakatima te koalicije, no oni na svjetlećim panoima još uvijek stoje.

Sukladno najavi iz vrha HDZ-a, sporni plakati – na kojima su dvije ruke, jedna crvena sa zvijezdom u kojoj su srp i čekić i druga bijela s križem – postupno se miču sa sisačkih ulica.

Tako su izborni »jumbo« plakati već prekriveni novim plakatima istih stranaka, uglavnom onima s programom proslave blagdana sv. Josipa Radnika 1. svibnja, ali i drugim plakatima.Međutim, sporni plakati, koje su mnogi proglasili rasističkim, na svjetlećim panoima i nekim drugim mjestima u gradu još uvijek stoje.

Problem je što se HDZ i HSP dr. Ante Starčević, kao vodeće stranke koalicije »Svi za Sisak«, kod narudžbe i distribucije plakata nisu konzultirale sa koalicijskim partnerima.

Tako je Zelena lista već napustila koaliciju, a sisački HSLS za sutra je najavio izvanredni sastanak kako bi odlučio o stranačkom statusu u koaliciji.

Kako Hina doznaje iz HDZ-a, autor plakata je naš poznati ilustrator i dizajner Igor Kelčec, porijekom Siščanin. Plakatima nitko nije osporio grafičku vrijednost i provokativnost, već se sve kritike oporbe i dijela koalicije odnose na poruku.

Kako su javili neki mediji, sisačka koalicija SDP-HNS-HSU podnijela je i kaznenu prijavu zbog sumnje da koalicija »Svi za Sisak« izbornu kampanju financira preko tvrtke Milenium promocija s kojom Grad Sisak ima ugovor.

SDP: nismo kazneno prijavili koaliciju "Svi za Sisak"

Iz sisačkog SDP-a opovrgnuli su danas medijske napise da su, zajedno s partnerima iz HNS-a i HSU-a, kazneno prijavili koaliciju "Svi za Sisak" predvođenu HDZ-om zbog sumnje da ta koalicija izbornu kampanju financira putem tvrtke Milenium promocija koja ima ugovor s Gradom Siskom. Predsjednica sisačkog SDP-a i koalicijska kandidatkinja za sisačku gradonačelnicu Kristina Ikić-Baniček izjavila je Hini kako nema saznanja da je njezina koalicija nekoga kazneno prijavila.

Potvrdila je, doduše, da je bila na razgovoru u sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu vezano uz sumnje da se preko tvrtke Milenium promocija, s kojom Grad Sisak ima ugovor, financira preizborna kampanja, ali i naglasila kako je to bilo prije pojave spornih plakata. "A što se tiče plakata, oni sami više govore o koaliciji koja ih je naručila i distribuirala, nego što bih ja ikada mogla reći", poručila je Ikić-Baniček. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter