Sirovo i fermentirano Dunje Gulin

Dunja Gulin na radionici sirove i fermentirane hrane (V. B.)
Dunja Gulin na radionici sirove i fermentirane hrane (V. B.)

U pulskom Centru Prana održana je radionica zdrave hrane u organizaciji Rentaj Chefa naslovljena "Sirovo i fermentirano", koju je vodila Dunja Gulin. Na radionici je bilo govora o sirovoj i fermentiranoj hrani, odnosno pripremala su se jela i napitci za snažan imunitet i bolju probavu.

- Jeste li znali da crijevna mikroflora održava ravnotežu našeg organizma i da se oko 80 posto našeg imuniteta nalazi u probavnom traktu? Stoga je za optimalno zdravlje nužna dobra probava i unos namirnica bogatih dobrim bakterijama, a sirova i fermentirana hrana i napitci su upravo to - naši pomagači u izgradnji otpornog imuniteta i dobre probave, kazala je Dunja Gulin polaznicama, koje su zainteresirano pratile i bilježile recepte.

Da dan bude ljepši i sve protekne u najboljem raspoloženju, Gulin je odlučila da se prvo pripremi sirova čokolada.

Pokazavši sastojke i način pripreme, odmah je izazvala zazubice kod polaznica koje su jedva čekale da okuse tu slasticu - iznimno zdravu, gdje je pravi kakao glavni sastojak i gdje nema aditiva, konzervansa niti dodataka - javorov sirup ili suho voće učinit će svoje.

- Trebate naučiti djecu od malih nogu da jedu tu čokoladu, onda neće više tražiti druge, kazala je Gulin.

Nakon toga su pripremljeni probiotički gazirani sok, kefir, fermentirano povrće, namaz od kozjeg kefira, fermentirani sir od sjemenki i punjene temaki rolice.

Veliko je zanimanje izazvala i priprema kombucha napitka. Recimo samo da je kombucha pjenušavi napitak (neki ga nazivaju i čajem) koji se koristi u ljekovite svrhe, odnosno za dobrobit organizma. U Americi je vrlo popularan, a upotrebljava se i protiv mamurluka. Dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva, u kojoj je baza čajeva zeleni seicha čaj. Gulin je kazala da je preporučljivo popiti i do tri decilitra toga napitka ujutro za izbacivanje toksina iz organizma. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter