Siromaštvo u Njemačkoj i dalje na visokoj razini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč povoljnim gospodarskim trendovima u Njemačkoj stopa siromaštva u ovoj zemlji je tek u neznatnom padu, objavio je u utorak Paritetski savez humanitarnih organizacija, krovna udruga karitativnih organizacija u Njemačkoj.

"Iako je postotak građana koji žive u siromaštvu u usporedbi s posljednjim izvješćem za 2013. godinu s 0.1 posto u laganom padu, broj građana koji žive u otežanim financijskim uvjetima je još uvijek na visokoj razini", priopćio je u svom godišnjem izvješću o siromaštvu Paritetski savez humanitarnih organizacija, krovna udruga humanitarnih organizacija u Njemačkoj.

Prema podacima koji se odnose na 2014. godinu 12,5 milijuna građana Njemačke je živjelo u siromaštvu. Siromašnim se smatra osoba koja živi u domaćinstvu kojem stoji na raspolaganju manje od 60 posto prosječnog neto prihoda. To za jednočlano domaćinstvo znači oko 1000, a za četveročlanu obitelj oko 2000 eura mjesečno.

Krizna skupina građana su i dalje samohrani roditelji i nezaposleni ali i umirovljenici.

Posebice je zabrinjavajući porast broja umirovljenika koji se ubrajaju među siromašne. Ukupan broj siromašnih umirovljenika u Njemačkoj u 2014. godini iznosio je 3,4 milijuna. To se prije svega povezuje s porastom životnih troškova, prije svega stanarina, u većim njemačkim gradovima.

Po prvi put od objavljivanja godišnjih izvješća o siromaštvu, koje se izrađuje na temelju službenih statistika ali i izvješća karitativnih udruga s terena, registriran je pad broja siromašnih u pokrajinama koje su se nekad nalazile u sastavu istočne Njemačke.

Istodobno raste broj siromašnih u Ruhrskoj oblasti, nekadašnjem europskom centru rudarstva i teške industrije koje se već desetljećima bori s posljedicama propasti ovih oblika gospodarstva. Ovdje je svaki pet građanin pogođen siromaštvom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter