Siromaštvo tjera ljude u minska polja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Bosni i Hercegovini nakon rata je od mina poginulo gotovo šest stotina osoba, a samo u ovome tjednu taj je broj uvecan za cetiri. U posljednjem slucaju policija je potvrdila da je u minskom polju kod Modrice u sjevernom dijelu BiH nastradao 59-godišnji muškarac, prenijeli su u cetvrtak mediji u BiH.

Zbog opasnog terena, medicinski timovi nisu uspjeli prici tijelu i morali su cekati pirotehnicare kako bi ocistili pristup kroz neoznaceno minsko polje. Policija pretpostavlja da je muškarac sjekao šumu i pri tom aktivirao protupješacku minu postavljenu tijekom rata 1990-tih.

U utorak su od mina u BiH u odvojenim incidentima poginule još tri osobe i to u okolici Doboja na podrucju koje je tijekom rata predstavljalo crtu razdvajanja izmedu položaja Armije BiH i vojske bosanskih Srba. Rašcišcavajuci podrucje oko željeznicke pruge skupina radnika naišla je na minsko polje. Jedan pružni radnik poginuo je na mjestu, a drugi je dan kasnije usljed teških ozljeda preminuo u dobojskoj bolnici.

Jedna 57-godišnja žena poginula je pak kada je zajendo sa suprugom zalutala u minsko polje u okolici Doboja na obroncima planine Becanj. Njezin suprug, koji je lakše ozljeden, pojasnio je da su oboje bili svjesni rizika kojemu se izlažu, no tvrdi da nisu imali izbora jer su preživljavali iskljucivo prikupljajuci i prodajuci cahure od metaka i topovskog streljiva koje su rasute širom toga podrucja.

Siromaštvo i borba za goli opstanak ucestalo prisiljavaju ljude s toga podrucja da riskiraju život, pa su tako u kolovozu na planini Becanj od mina poginula dva mladica koja su ondje sjekla šumu.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH, više od 900 tisuca stanovnika te zemlje i danas je ugroženo jer živi u neposrednoj blizini nekog od minskih polja koje tek treba ocistiti. Procjenjuje se da se ta podrucja u BiH prostiru na gotovo tisucu i pol cetvornih kilometara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter