Široka odjeća za saharske vrućine

Može li komotnije? - Victoria Beckham
Može li komotnije? - Victoria Beckham

Gaftan, kaftan, ili, izvorno na perzijskom, odjeća časti, ovog ljeta nema potrebe nikome služiti na čast, ali će svakako počastiti svaku figuru svojom formom i teksturom, osobito onu sklonu šlauhu na nezgodnim, strateškim mjestima. Kaftan i njegove izvedenice, haljine lepršava i široka kroja, koje naprosto lebde oko tijela, genijalna su izmišljotina koja opstaje stoljećima i zapravo joj nisu potrebni moda, dizajneri ni trendovi. Kada živa u termometru probije onu gadnu, ljepljivu granicu od 35 stupnjeva, biti u hladu, pa makar u hladu vašeg "ogrtača", postaje važnije nego biti u trendu.

Kaftan, koji je potekao iz kolijevke civilizacije, Mezopotamije, kao i razne inačice tunika, zapravo su stare tisućljećima i vezane su uz brojne kulture diljem svijeta. Iako ga nose Rusi i Židovi, najčešće se poistovjećuje s islamskom kulturom, otomanskim vladarima i velikodostojnicima. Jedna od najimpozantnijih zbirki raskošnih, draguljima optočenih sultanskih kaftana čuva se u Topkapi palači u Istanbulu. Doista je bila čast dobiti na poklon bogato ukrašeni kaftan, koji je, međutim, mogao i zapečatiti nečiju sudbinu, ukoliko bi ga pošiljatelj, poput sultanije Hurem, natopio smrtonosnim otrovom ili u njemu skrio zmiju otrovnicu.           

U zapadnoj kulturi tu prozračnu, široku odjeću promovirali su hipiji, a danas je postala obavezan dio ljetne garderobe.

Dizajnerskim intervencijama nastale su kaftan-haljine, balon haljine, ali i razne modernizirane varijante tog udobnog komada odjeće izrađenog od pamuka ili mješavine pamuka i svile. Dok su nekad dragulji, boje, gumbi, uzorci i vrpce označavali status uglednika i vladara, danas ekskluzivnosti pridonose našiveni štras i kristali. 

Mimo ovog vječnog komada, prostrane, lebdeće haljine koje gotovo da ne dodiruju tijelo već su sezonama hit. Mogu biti A-kroja, "na puf", ekstremno, toliko široke da vam se čini da nosite Regočevu opravu, koja se možda neće svidjeti na prvi pogled.

Tajna nije samo u njihovoj ljepoti, nego je, kao što na početku rekosmo, razlog prozaičan: u njima se osjećate komotno, zapravo, ne osjećate da ih nosite. A to je bitno na saharskom plusu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter