Sirijsko zrakoplovstvo bombardiralo Damask

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Damask je u utorak, prvi put nakon početka sukoba prije 19 mjeseci, bio meta napada vladinog lovca-bombardera na ustaničku četvrt glavnog grada, ponovno izložena nasilju nakon ubojstva generala zračnih snaga, objavljeno je u srijedu, dok je istodobno međunarodni posrednik Lahdar Brahimi izjavio kako se nada "aktivnoj ulozi Kine" u pronalaženju rješenja sukoba u Siriji.

Nakon što je posjetio Moskvu, međunarodni izaslanik je u Pekingu koji se već 19 mjeseci oglušuje na apele međunarodne zajednice da izvrši dodatni pritisak na režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Sa svoje strane, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu odbacio je apel ruskog kolege Sergeja Lavrova upućen zemljama u regiji da otvore dijalog s predsjednikom Asadom.

Katar, koji ustanicima pomaže financijski i oružjem, osudio je sirijski režim da vodi "rat do istrebljenja" protiv vlastitog naroda. "Prvi put je glavni grad meta lovca-bombardera koji je u utorak popodne bacio četiri bombe na četvrt Džobar, na istoku Damaska", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Dosad je režim koristio samo helikoptere kako bi mitraljirao neke četvrti glavnog grada. U trenutku kad su helikopteri i borbeni zrakoplovi postali glavno oružje režima, general Abdalah Mahmud al-Halidi, član glavnog zapovjedništva zračnih snaga, ubijen je na sjeveru Damaska. "Jednog od najboljih stručnjaka za vojno zrakoplovstvo u Siriji", kako javlja sirijska službena tv postaja, ubili su u ponedjeljak mecima "teroristi", javlja službena novinska agencija Sana.

Damask naziva "teroristima" protivnike i ustanike koji se bore protiv režima. Slobodna sirijska vojska preuzela je priopćenjem odgovornost za ubojstvo tog časnika "zaduženog za uvježbavanje zračnih snaga". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter