Sirijsko pitanje riješiti razgovorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peking i Moskva protive se stranoj intervenciji ili nasilnoj promjeni režima u Siriji, ponovila je Kina u utorak kada je ruski predsjednik Vladimir Putin poceo trodnevni posjet Pekingu gdje ce sudjelovati na summitu o sigurnosti te razgovarati o Siriji, Iranu i jacanju obimne gospodarske suradnje tih dviju velikih sila.

Kina i Rusija, obje stalne clanice Vijeca sigurnosti UN-a, blokirale su napore zapadnih sila da osude ili pozovu na povlacenje s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojega su snage, prema podacima UN-a, ubile više od 10.000 ljudi od ožujka prošle godine.

Te dvije zemlje u bliskom su kontaktu glede Sirije i drže da hitno treba okoncati nasilje te da politicki dijalog treba poceti što je prije moguce, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin na dnevnom brifingu.

"Obje strane protive se vanjskoj intervenciji u Siriji i protive se promjeni režima silom", kazao je Liu. "Mi vjerujemo da sirijsko pitanje treba riješiti konzultacijama razlicitih strana u Siriji. To je u osnovnom interesu sirijskog naroda. Kina i Rusija igraju, na svoj vlastiti nacin, pozitivnu ulogu glede sirijskog pitanja", istaknuo je.

Ruski predsjednik Putin doputovao je u utorak ujutro u trodnevni posjet Pekingu koji bi trebao osnažiti rusko-kineske veze na gospodarskom i politickom planu, napose u vezi sa sirijskim pitanjem. Putin i njegov kineski kolega Hu Jintao trebaju uskladiti stajališta o nasilju u Siriji te o iranskom nuklearnom programu.


Podijeli: Facebook Twiter