Sirijsko kemijsko oružje bit će pretovareno u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija će održati obećanje da će se pretovar sirijskog kemijskog oružja održati na njezinu tlu, unatoč rastućem otporu toj namjeri, a tijekom tjedna objaviti će se i ime luke u kojoj će se pretovar obaviti, doznaje Reuters u nedjelju iz vladinih izvora u Rimu.

Pretovar kemikalija s danskog teretnog broda na specijalizirani američki brod, na kojemu će biti uništene na otvorenome moru, dio je međunarodnog dogovora što je postignut na poticaj Rusije nakon napada kemijskim oružjem u blizini Damaska u kolovozu, u kojima su poginule stotine ljudi, uključujući i djecu.

Italija je prošlog mjeseca pristala na to da jedna njezina luka posluži kao mjesto pretovara otrova koji se koriste u proizvodnji sarina i drugih otrovnih tvari, što je izazvalo glasne prosvjede iz nekih područja zemlje koja se u medijima spominju kao moguća mjesta te operacije.

Ministrica vanjskih poslova Emma Bonino u četvrtak će u parlamentu objaviti pojedinosti o trenutku pretovara, koji bi trebao biti krajem siječnja i ne bi trebao potrajati više od 48 sati, rekao je Reutersu izvor iz talijanske vlade.

Istoga dana, glavni ravnatelj Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu informirat će talijanske zastupnike o detaljima postupka pretovara, najavljeno je na internetskoj stranici talijanskog parlamenta.

OPCW nadzire uništenje sirijskog kemijskog arsenala, a u operaciju su uključeni danski, ruski, norveški i kineski brodovi.

Gradonačelnik Brindisija na jugu Italije i guverner Sardinije najavili su da će pokrenuti pravnu i političku borbu ako njihove luke budu izabrane za pretovar.

Prema navodima izvora iz vlade, u odabiru luke uzeti su u obzir različiti kriteriji, uključujući i "njihovu udaljenost od gusto naseljenih središta". To bi moglo značiti da se pretovar neće obaviti u Brindisiju, kao ni u glavnom gradu Sardinije Cagliariju, čije su luke smještene u središtima tih gradova.

Prema navodima talijanskih medija, u obzir bi mogla doći sicilijanska luka Augusta, Gioia Tauro u Kalabriji ili neke od udaljenijih sardinijskih luka.

Prema informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u ratu u toj zemlji koji traje već dvije i pol godine poginulo je 125.835 ljudi, a više od dva milijuna izbjeglo je, uglavnom u susjedne države. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter