Sirijski sukob je gradanski rat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) odsad borbe u Siriji smatra unutarnjim oružanim sukobom, što zapravo znaci gradanskim ratom, a strucnjaci drže da se na taj nacin utire put za buduci eventualni progon za ratne zlocine.

ICRC je organizacija koja promice poštivanje Ženevskih konvencija o pravilima ratovanja i zato strucnjaci drže do ICRC-ove ocjene trenutka kad su neke borbe prerasle u oružani sukob.

Prije je sirijsko nasilje bilo kvalificirano kao lokalizirani gradanski rat izmedu vladinih snaga i naoružanih oporbenih skupina koji je imao tri žarišta, Homs, Hamu i Idlibu. No, neprijateljstva su se raširila i na druga podrucja pa je ICRC, nezavisna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, zakljucila da sukobi zadovoljavaju kriterij potreban da se proglase unutarnjim oružanim sukobom i da se i zaracene strane obavijeste o tome i o obvezama koje one po medunarodnom pravu sada imaju.

"U Siriji traje nemedunarodni oružani sukob. Nisu zahvacena sva mjesta, ali nije ogranicen samo na ona tri podrucja, proširio se i na nekoliko drugih", rekao je glasnogovornik ICRC-a Hicham Hassan za Reuters. "To ne znaci da su sva podrucja u zemlji zahvacena neprijateljstvima", dodao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter