Sirijski pobunjenici odbacuju dogovor SAD-a i Rusije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapovjednik pobunjeničke Sirijske slobodne vojske u subotu je odbacio dogovor SAD-a i Rusije o eliminaciji sirijskog kemijskog oružja do sredine 2014.

- Ne možemo prihvatiti niti jedan dio ove inicijative, rekao je general Selim Idriss novinarima u Istanbulu.

- Nas u Slobodnoj sirijskoj vojsci ne tiče se provedba bilo kojeg dijela inicijative... Ja i moja braća po oružju nastavit ćemo borbu do pada režima, dodao je Idriss.

Sjedinjene Države i Rusija postigli su u subotu u Ženevi dogovor o planu uklanjanja sirijskog kemijskog oružja koji Damasku daje tjedan dana da objavi popis tog oružja radi njegove eliminacije do sredine 2014.

Idriss je rekao da njegova vojska nije zainteresirana ni za kakav prekid vatre, budući da se spominje prekid vatre da bi međunarodni inspektori mogli pregledati oružje.

Sirijska oporba izabrala umjerenog islamista za premijera

Oporbena Sirijska nacionalna koalicija izabrala je u subotu umjerenog islamista Ahmada Tumeha za privremenog premijera i povjerila mu složenu zadaću uspostave reda na područjima koja više ne nadzire predsjednik Bašar al-Asad, rekli su agenciji Reuters članovi koalicije.

Koalicija se nada da će 48-godišnji Tumeh osnažiti vjerodostojnost oporbe dok Rusija i SAD dogovaraju sporazum o Asadovom arsenalu kemijskog oružja, što bi moglo voditi i širem rješavanju dvoipolgodišnjeg sukoba.

Tumeh, bivši politički zatvorenik iz istočne pokrajine Deir al-Zor dobio je 75 do 97 predanih glasova na glasovanju koalicije u Istanbulu, rekli su izvori.

Očekuje se da Tumeh izabere vladu od 13 ministara po dogovoru postignutom nakon dva dana razgovora između najutjecajnijih članova koalicije koju podržavaju arapske i zapadne zemlje.

- Prioritet moje vlade bit će uspostava stabilnosti na oslobođenim područjima, poboljšanje njihovih uvjeta života i pružanje sigurnosti, rekao je Tumeh Reutersu nakon što je izabran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter