Sirijski liječnik sređivao braniteljske mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski liječnik Youseff Abou Aldan (62) provest će 15 mjeseci u zatvoru nakon što je na sudu priznao da je kao ovlašteni vještak bjelovarske podružnice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje "sređivao" invalidske mirovine, za što je dobivao mito i do 13.500 eura.

Uz njega su za taj korupcijski skandal s invalidskim mirovinama osuđena i trojica posrednika, petorica korisnika mirovina te psihijatar iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Nezakoniti je biznis skupina započela još sredinom 2009. godine. Aldan se tada povezao s Mladenom Mutakom (60), umirovljenim pravnikom koji je bio sudionik Domovinskog rata. Tražili su osobe zainteresirane za dobivanje invalidskih mirovina bez obzira na to jesu li na to imale pravo ili ne. Bilo je samo važno da budu spremne platiti pozamašne iznose mita, što su ga Aldan i Mutak trebali dijeliti.

Prvi se za to zainteresirao Miroslav V., pa mu je Mutak, nakon što je dobio 7.000 eura mita, s Psihijatrijske klinike KBC-a Zagreb nabavio dokumentaciju iz koje je proizlazilo da se od 2003. godine liječi od PTSP-a.

Dokumentacija je bila potpuno lažna, budući da Miroslav V. nikakvih psihičkih problema nije imao, niti se od njih liječio. Iako je već platio "sređivanje" invalidske mirovine na kraju je ipak od svega odustao, a Mutak novac nije proslijedio Aldanu. (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter