Sirijske snage pucale na prosvjednike u Damasku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijske snage pucale su u subotu iz vatrenog oružja na prosvjednike protiv predsjednika Bašara al-Assada u glavnom gradu Damasku, ubivši najmanje jednu osobu, objavili su oporbeni aktivisti.

Pucanjava je izbila na pogrebu troje mladih ubijenih prethodnog dana tijekom jednog od najvecih prosvjeda u Damasku protiv Asada.

Oporbeni Savez za koordinaciju sirijske revolucije prenosi da je kod groblja ubijen jedan, a ranjeno cetvoro civila. Ocevici prenose i da je puno uhicenih.

Više od 30.000 ljudi izašlo je na ulice u cetvrti Meze, blizu sjedišta vojne obavještajne službe i vladajuce stranke, nakon pogreba jednog od civila ubijenih u petak. Još ih je nekoliko tisuca posvjedovalo u cetvrti Duma, gdje je pokopano drugo dvoje ubijenih.

Asad je nemire koji potresaju Siriju opisao kao urotu kojoj je cilj podjela zemlje. "Sirija je suocena s pokušajem podjele i utjecaja na njezin geopoliticki položaj, kao i na povijesnu ulogu u regiji", rekao je Asad nakon razgovora sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Zhaijem Junom, prenosi državna televizija.

Zhai je rekao da Kina podupire Asadov prijedlog održavanja referenduma 26. veljace, nakon kojega bi uslijedili višestranacki izbori, ali je pozvao i na prestanak nasilja u zemlji. Zapad i sirijska oporba odbacili su plan kao obmanu.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter