Sirijske snage pokrenule napad na pobunjenike,

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokrenule su u subotu ofenzivu na pobunjenike u gradu Alepu, priopćila je sirijska nevladina organizacija.

Pojačanja koja se gomilaju danima oko tog grada na sjeveru idu prema četvrti Salahedin gdje se nalazi najveći broj pobunjenika, kazao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava. "Može se reći da je napad počeo", dodao je.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je UN-ovo Vijeće sigurnosti na brzu intervenciju kako bi se spriječili novi pokolji u Siriji, dok traje ofenziva sirijske vojske na Alepp.

"Zadaća zemalja u UN-ovu Vijeću sigurnosti je intervenirati što je prije moguće", rekao je Hollande novinarima u prigodi posjeta Monlezunu, u departmanu Gers, na jugozapadu Francuske.

"Još jednom pozivam Rusiju i Kinu da zamisle kakav će to biti kaos i građanski rat ne bude li (sirijski predsjednik) Bashar al-Assad spriječen u jednom trenutku", dodao je francuski predsjednik.

Rusija i Kina, saveznice Damaska na međunarodnoj političkoj pozornici, triput su u manje od godinu dana uložile veto na UN-ove rezolucije o Siriji.

Više od 20.000 ljudi, od kojih blizu 14.000 civila, ubijeno je u nasilju u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u ožujku 2011., izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Među 20.028 ljudi je 13.978 civila, 5.028 pripadnika vojske i službi sigurnosti i 968 dezertera, rekao je Rami Abdel Rahman, predsjednik te organizacije bazirane u Velikoj Britaniji. OSDH ubraja među civile naoružane ljude koji se bore protiv režima, a nisu bivši vojnici.

Snage režima Bašara al-Asada u subotu su pokrenule ofenzivu kako bi potisnule pobunjenike iz Alepa, drugog grada Sirije.

Nisu dostupni podaci iz neovisnog izvora nakon što je UN krajem 2011. prestao prebrojavati žrtve tog krvavog sukoba. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter