Sirijska vojska zauzela četvrt u Homsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska vojska je u subotu, nakon višednevnih napada, zauzela četvrt u Homsu, velikom gradu u središtu zemlje koji je zbog ratnog stanja pogodila teška humanitarna kriza, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"Vojska je prije nekoliko dana povela ofenzivu na četvrt Deir Balbeh (na sjeveru grada), uz topničku paljbu, nastavak borba i stalne napade, nakon čega su se pobunjenici povukli", rekao je SOHR.

Ta organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja se oslanja na široku mrežu aktivista i liječnika dodaje da ne raspolaže podatcima o broju žrtava zbog teškoća u komuniciranju s aktivistima u tom sektoru.

Kako navodi SOHR, vojska opsjeda još neke četvrti u tome gradu koji protivnici režima nazivaju "prijestolnicom revolucije" i gdje stanovnici mjesecima trpe svakojaku oskudicu. U subotu su nastavljene borbe u zapadnom dijelu grada koji vojska pokušava zauzeti.

Na sjeveru zemlje nastavljaju se borbe pokraj vojnog aerodroma Menagha, blizu Alepa, u koji su pobunjenici ušli u četvrtak nakon višemjesečne opsade, po istom izvoru. Režimska vojska je bombardirala i mjesta u pokrajini Hami, u središtu zemlje i Deri, na jugu, javlja SOHR.

Topništvo sirijske vojske je gađalo više mjesta blizu Damaska, zrakoplovstvo je nadlijetalo to područje, a borbe su se vodile u Daraji, na jugozapadu, po istom izvoru.

U petak su u nasilju diljem zemlje poginule 153 osobe, među kojima 57 pripadnika režimskih snaga, 49 pobunjenika i 47 civila, po privremenih podatcima SHOR-a.

U Siriji od ožujka 2011. traje narodna pobuna koju režim guši u krvi i koja se prometnula u oružani sukob. U 21 mjesec sukoba izginulo je više od 45.000 ljudi, navodi ta nevladina organizacija. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter