Sirijska vojska priprema napad na Alepo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu okupljaju se pred Alepom na sjeveru zemlje pripremajući ofenzivu kako bi i taj grad u potpunosti stavili pod svoju kontrolu i iskoristili dosadašnje uspjehe na bojištu te preuzeli inicijativu u sukobu koji je tijekom više od dvije godine odnio oko 80.000 života i potjerao 1,6 milijuna Sirijaca iz njihovih domova.

Međutim nastojanja da se pobunjenici potisnu iz Alepa mogli bi biti mnogo teži pothvat od prošlotjednog zauzimanja Kusaira. Vojska sirijskog režima namjerava pod svoju kontrolu staviti područja oko grada prije nego što krenu na Alepo, piše sirijski list al-Watan.

Prošlog ljeta u Alepo je ušla jedna pobunjenička brigada i potisnula sirijske vojnike iz više od pola grada. Crte razdvajanja sada su stabilne, a pobunjenicima se pridružio veći broj radikalnih islamista.

Oporbeni borci upozoravaju da vladine snage zrakoplovima dopremaju pojačanja u dio grada koji drže pod svojom kontrolom te u kurdska područja iza pobunjeničkih položaja. Asadove snage pojačavaju i postrojbe u izdvojenim šijitskim enklavama sjeverno od grada.

Pobunjenici javljaju da su vidjeli naznake da se veliki broj šijitskih boraca iz Iraka dolazi pridružiti snagama sirijskog predsjednika.

"Izgleda da režim namjerava izvesti obuhvatnu operaciju kako bi pokušao osvojiti veće gradove na sjeveru i istoku Sirije uoči konferencije u Ženevi", rekao je zapovjednik sjevernih pobunjeničkih snaga Abu Taha. Sjedinjene Države i Rusija nadaju se da će u srpnju u Ženevi održati mirovnu konferenciju.

Nakon preuzimanja inicijative 2012. sirijske oporbene snage doživjele su niz neuspjeha na bojišnici, a snage sirijskog predsjednika, demoralizirane prvim porazima, dobile su dodatni poticaj dolaskom dobro uvježbanih pripadnika Hezbolaha.

Pobunjenici kažu da su borci Hezbolaha odigrali ključnu ulogu u osvajanju Kusaira, koji se nalazi na ključnom prometnom pravcu iz Libanona prema sirijskom glavnom gradu. Izvori iz Libanona kažu da pripadnici tog islamističkog pokreta možda neće sudjelovati u izravnim borbama u Alepu ali će uvježbavati sirijsku vojsku za sukobe s oporbenim snagama.

Te snage u pripremama za obranu imaju još jedan problem - kriminal. U dijelu grada pod njihovim nadzorom sve je veći broj krađa. "Najveći problem koji imamo su kradljivci. Oni se pretvaraju da su pripadnici oporbenih snaga i kradu od civila", rekao je zapovjednik vojne policije u Alepu.

Analitičar Charles Lister kaže da će borba za taj drugi po veličini sirijski grad biti teška i dugotrajna. "U nekoliko dijelova grada nalaze se velike skupine pobunjenika. Tu će biti dosta bliskih borbi a one su dugotrajne i donose velik broj žrtava", naglasio je on. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter