Sirijska vojska nadzire pobunjenicki Idlib

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijska vojska preuzela je nakon cetverodnevnih borbi potpuni nadzor nad pobunjenim gradom Idlibom na sjeverozapadu zemlje, izjavio je jedan od militanata.

"Od jucer navecer nema više borbi, Slobodna sirijska vojska se povukla a redovna vojska je zauzela cijeli grad i pretresa kucu po kucu", rekao je Nuredin al-Abdo, lokalni militant. "Slobodna sirijska vojska se odlucila radije povuci. Cijeli svijet zna da se ona ne može suprostaviti vojsci", dodao je militant, prenijela je agencija AFP.

U meduvremenu je izaslanik UN-a za Siriju rekao da je predsjednik Bašar al-Asad poslao odgovor na predloženi mirovni plan. Glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdesi izjavio je novinarima u Damasku da je "ton odgovora pozitivan". Kofi Annan razmatra odgovor a više ce reci kasnije u srijedu, rekao je glasnogovornik njegovog ureda novinarima u Ženevi.

Bivši glavni tajnik UN-a, koji u Siriji predstavlja i Arapska ligu, plan je iznio tijekom posjeta Damasku prošlog vikenda. Plan ukljucuje prekid vatre s obje strane, omogucavanje slobodne dostave humanitarne pomoci i pocetak politickog dijaloga, naveo je BBC.

Italija je povukla svo diplomatsko osoblje iz svog veleposlanstva u Damasku i obustavila diplomatsku aktivnost u Siriji, reklo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu. U izjavi ministarstva se kaže da je odluka donijeta iz sigurnosnih razloga i kako bi se istaknula "najsnažnija moguca osuda neprihvatljivog nasilja sirijskog režima nad njegovim vlastitim gradanima".


Podijeli: Facebook Twiter